Banner
Point d.o.o.

Magnetsko snimanje zvuka

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Magnetsko snimanje zvuka / Dr. ing. Tihomil Jelaković. -
Impresum
Zagreb : Tehnička knjiga, 1959. -
Materijalni opis
131 str : ilustr. sheme tablice ; 20 cm. -
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici POINT d.o.o. u Varaždinu.

PREDGOVOR
Prošle godine navršilo se šezdeset godina, otkako je Danac V. Poulsen patentirao svoj »telegraphone«, aparat za magnetsko snimanje zvuka.
U opću primjenu ušlo je magnetsko snimanje istom nakon Drugog svjetskog rata.
Usavršenim postupkom snimanja, i to uvođenjem visokofrekventnog predmagnetiziranja, postignuta je visoka kvaliteta snimke, čime je magnetsko snimanje stalo uz bok ostalim načinima snimanja.
Magnetsko snimanje ima, međutim, pred ostalim načinima snimanja zvuka, stanovite bitne prednosti.
Jednostavnost rukovanja uređajem, reprodukcija bez posebne obradbe snimke, mogućnost brisanja snimke i ponovne upotrebe tonskog nosača — sve je to bilo odlučno da se magnetsko snimanje počelo primjenjivati na gotovo svim područjima kulturne djelatnosti.
U vezi s održavanjem uređaja za magnetsko snimanje, odnosno magnetofona, potrebno je poznavati teorijske osnove ove tehnike.
Teorija magnetskog snimanja nije baš posve jednostavna.
Zadatak ove knjige je, među ostalim i taj, da teoriju magnetskog snimanja izloži na što jednostavniji i pristupačniji način. U knjizi su opširnije obrađena i druga važna područja ove tehnike, kao što su: uzroci smetnji, karakteristike pojačala, svojstva tonskih nosača, mjerenja u magnetofonskoj tehnici i t. d.
U iznošenje i opisivanje elektronskih shema pojedinih tvorničkih uređaja ovdje ne ulazimo, jer te sheme ne sadrže ništa nova, što radio-stručnjaku ne bi bilo poznato iz tehnike pojačala.
Isto tako nema opširnog opisivanja raznih mehaničkih pogona, budući da se način rada pojedinog mehaničkog sistema može lako upoznati u svakom konkretnom slučaju.
Posve je razumljivo da se u knjizi ovako malenog obujma ne može naći »sve« o magnetskom snimanju.
Vjerujem, međutim, da se u njoj ipak nalazi ono što je bitno, tako da će knjiga moći dobro poslužiti i kao osnova za daljnje proučavanje ove tehnike.
T.

Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X568
U čitaonici!
621.3 JELAK MAG
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306