Banner
Point d.o.o.

View of Vinkovci = Vinkovci, grad na dlanu

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
View of Vinkovci = Vinkovci, grad na dlanu / Vladimir Ćirić ; [Prijevod na engleski Izabela Nadudvary]. -
Impresum
Vinkovci : Vlast. nakl., [2004]. -
Materijalni opis
288 str. : ilustr. ; 30 cm. -
ISBN
9789539949509
Jezik
hrv, eng
Napomena
Usporedo hrv. tekst i engl. prijevod. ; Str. 281-284: Bibliografija
Digitalizirana knjiga - Original iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

PREDGOVOR
Kao i ljudi i gradovi se međusobno beskrajno razlikuju, ne samo po imenu, više po svojim otiscima dugovječne prošlosti i znakovima stoljetnog trajanja odupirući se potresima civilizacija.
I dok je vrijeme neumitno proticalo, Vinkovci su se ustrajno odupirali nestanku sa zemljovida bogate slavonske ravnice, postavši živa slika ljudskog mozaika, fizičke i umne moći svega što može čovjek ostaviti iza sebe kao trajnu poruku i kao tračak svog življenja.
Suvremeni čovjek koji nije doživio ravnicu neka za uvod u svoja putovanja prostranstvima zemlje pohodi ovaj grad koji već više od sedam tisuća godina živi zagrljen s jednom neobičnom ali vrlo zanimljivom rijekom - Bosutom, koju nije nikada previše iskorištavao, ali se njome ponosi.
Ova nas knjiga vodi u čarobno putovanje kroz povijest i zemljopis Vinkovaca, pružajući nam priliku da otkrijemo grad u kojem su svoj dom našli brojni i različiti narodi, a koji je još u 3. stoljeću postao snažno kršćansko središte.
Koliko smo se puta promatrajući slike prošlosti zapitali: ˝Što se dogodilo s tim ljudima? Kako su živjeli, kako su razmišljali?˝ Postavljamo oduvijek ta pitanja, jer kad razmišljamo o bezbroj im naraštajima koji su živjeli prije nas postajemo svjesni svoje povijesti koja ima smisla samo ako shvatimo da nije izolirana i zatvorena u sebe, već da čini dio beskrajna niza koji je oblikovao ne samo prošlost i sadašnjost već će oblikovati i budućnost.
Ako želimo sami sebe dobro poznavati, morat ćemo saznati što se dogodilo prije nas, ali i za sobom ostaviti trag za one koji će doći.

Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X1049
On-line
908 ĆIRIĆ vin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306