Banner
BJELOVARIANA

Stare hrvatske apokrifne priče i legende

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Stare hrvatske apokrifne priče i legende / sabrao iz starih hrv. glagolskih rukopisa od 14.-18. vijeka Rudolf Strohal. -
Impresum
Bjelovar : Tisak i naklada Lav. Weiss-a, 1917. -
Materijalni opis
120 str. ; 23 cm
Jezik
Hrvatski
Digitalizirana knjiga - Izvornik u Narodnoj knjižnici ˝Petar Preradović˝ u Bjelovaru.

PREDGOVOR.

U ovoj knjizi iznosim pred hrvatski narod i učeni svijet zbirku hrvatskih apokrifnih priča i legenda, što sam ih pokupio po raznim starim hrvatskim glagolskim rukopisima -od 14.—18. vijeka.

Ova moja zbirka nije potpuna, a nije ni mogla biti, jer su neke legende već drugi prije mene po istom vrelu, koje je meni bilo pri ruci, dobro štampali kao V. Jagić, a do drugih nijesam mogao ni uz najbolju volju doći.
Tako su iz ove zbirke izostale ove legende: a.) iz 13. vijeka legenda o sv. Tekli i odlomak legende o sv. Ivanu i Prohoru; b.) iz 14. vijeka legenda o sv. Abdonu i Sinjanu, legenda o životu Isusa, neke legende o sv. Mariji, legende o sv. Pankraciju, o sv. Urbanu papi, o papi Klimentu, o sv. Petrunili, o sv. Petru i Marcelu, o sv. Primu i Felicijanu i o sv. Barnabi i c.) iz kasnijih vijekova legenda o sv. Mavru mučeniku, legenda o Stjepanu mučeniku, legenda o sv. Jurju mučeniku i sv. Ivanu apostolu.

Pripominjem jošte, da nijesam u ovu moju knjigu unio ni više biografičnih crtica nalik na kratke legende o raznim svecima i sveticama, koje sam našao u tako zvanoj „Žunti fra Dumeniga Zeca iz Kopra u Istri od god. 1752. i 1753. (Isp. u mojoj Hrvatskoj glagolskoj knjizi str. 53. i 54.)

Apokrifnih priča i legenda nijesam poredao redom, koji je u nauci i u biblijskoj povijesti uobičajen, jer ova zbirka nije potpuna, te će i u ovom poredaju poslužiti kako i općoj nauci tako i našoj domaćoj.

Apokrifne priče i legende zapremaju u hrv. glagolskoj knjizi odlično mjesto.
One su ušle u hrv. narod i u hrvatsku knjigu sa ostalom evropejskom kulturom dosta rano.
Neke su ušle u našu knjigu preko latinske, a druge preko grčke.
Grčkoga izvora bit će po svoj prilici sve one apokrifne priče, kojima paralela nalazimo u staroj bugarskoj, srpskoj i ruskoj knjizi, dočim će biti one, kojima takovih paralela ne nalazimo u staroj bugarskoj, srp
skoj i ruskoj knjizi, latinskoga izvora.
...

Osobe
Urednik
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X1648
On-line
821.163.42-8 STARE
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306