Banner
BJELOVARIANA

Učitelj i škola : knjiga za pučke učitelje

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Učitelj i škola : knjiga za pučke učitelje / priredio Marijan Vuković. -
Impresum
Belovar : Tiskom i nakladom knjižare i tiskare J. Fleischmanna, 1885. -
Materijalni opis
sv.1 (254 str.) ; 24 cm.
Jezik
Hrvatski
Napomena
Bibliografske bilješke uz tekst.
Digitalizirana knjiga - Izvornik u Narodnoj knjižnici ˝Petar Preradović˝ u Bjelovaru.

Pripomena.
Uvidio sam, da bi za bolji i skladniji razvoj pučkoga školstva trebovao rukovođnik, u kom bi mladi i neizkusnd učitelji imali peđagogijsko-didaktični pregled u saveznoj cielini ob ođnošajih učitelja i škole, o praktičnom radu u školi i raznih obzirih pri njem, da se budu od početka svoga službovanja znali bolje snaći i kretati u svom poslovanju i to sve dotle, dok budu jednom praktični.
Pučki učitelj (i .učiteljice) bo, čim izajdu iz preparandije, počmu odmah samostalno službovati, bez službene vještine i dovoljne prakse.
Oni se u preparandiji istina uzgoje i naobraze za svoje zvanje, ali im ipak u mnogom manjka vještina i znanje, koje se postizava u praksi samostalnim radom i kretanjem, te si moraju u tom pomagati u službi sami, kako koji zna.
Dosta dugo vremena treba, dok se pojedinci tim načinom upoznaju sa zahtjevi svoga zvanja onako, kako valja i kako si žele.
Prečesto prihvati netko u takovih okolnostih mnogu po-griešku za istinu, te se njom služi dotle, dok se istom negda osviesti buđ sam, bud kojim slučajem ili možebit nepovoljnim izkustvom.
Biva, da se mnogi mladi učitelj u nakani, da pospješi dobrobit škole i svoga zvanja, zaplete u nezgode i dočepa neprijatnih posljedica, što nije znao shodna načina za polučenje svoga cilja.
Nekoji učitelji ostanu i predugo neuputni u praksi, te škola i stališ trpi.
Svega toga vidio sam u sadanjem svojem položaju puno više i u većoj mjeri, nego si čovjek može inače predstaviti, te me je to uprav sklonulo, da priredim ovo djelce, koje će izaći u tri svezka.
U njem će se razpraviti još svi učevni predmeti, kako se imaju stepemice njegovati u pojedinih razredih.
To će biti poput u ovom svezku obradjene obuke čitanja u prvom razredu od strane 128. — 254.
Nakon toga će se praktično protumačiti, kako treba obavljati administrativne školske poslove i kako se ima tumačiti školski zakon.
Moguće je, da će se izpostaviti, da bi trebovalo u gdje-kojem odjelku još štogod dodati, razširiti, izpraviti ili bolje razjasniti; ali, jer nije ništa takovo, da nebi moglo bolje biti, zato priznajem,
...

Osobe
Autor teksta
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X1650
On-line
371 VUKOV uči
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306