Banner
BJELOVARIANA

Upravno pravo Kraljevina Hrvatske i Slavonije s obzirom na Ustav. : s abecednim kazalom

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Upravno pravo Kraljevina Hrvatske i Slavonije s obzirom na Ustav. : s abecednim kazalom / sustavno obradio Ivan Žigrović-Pretočki. -
Impresum
U Bjelovaru : vlast. nakl., 1911. (Bjelovar : Tisak Lav. Weissa). -
Materijalni opis
XVI, 640 str. ; 24 cm
Jezik
Hrvatski
Napomena
Bibliografske bilješke uz tekst. - Str.625-640: Kazalo
Digitalizirana knjiga - Izvornik u Narodnoj knjižnici ˝Petar Preradović˝ u Bjelovaru.

Predgovor.

Na sastavaljanje ovoga djela ponukala me je sveobća i opravdana tegoba, da u nas ne ima sustavne i priručne knjige, koja bi pregledno a uz to izcrpivo prikazala naše upravno pravo i našu javnu upravu.

I uistinu znanstvene se i stručne knjige na tom polju ograničuju na pojedine upravne grane, a većim su dijelom zakonske sbirke, sastavljene prema potrebi povodom kojega novoga zakona

Smrekarov „Priručnik za političku upravnu službu u kralj. Hrvatskoj i Slavoniji“ zaista je krasno djelo poput njemačkoga Mayrhofera, nu ta je knjiga vrlo omašna, svakako prikladna za uredske i znanstvene knjižnice, ali vrlo skupa, teže pristupna i manje priručna.

Stavio sam si zadaćom, da prikažem naše upravno pravo s obzirom na ustav preglednim i sustavnim načinom, da ga razsvijetlim u teoretskom i praktičnom smjeru, dakle da uz sustavnu razvrstbu materijala udovoljim i praktičnoj potrebi.
Stoga navodim bitne ustanove zakonskih propisau pojelJTnim upravnim granama po mogućnosti uz oznaku dotičnih normativnih naredaba, a stranom i načelnih rješitaba.
...

Osobe
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X1651
On-line
342 ŽIGRO upr
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306