Banner
Point d.o.o.

Dvanaest kreposti vrsne učiteljice

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Dvanaest kreposti vrsne učiteljice / priredio Ante Špoljar. -
Impresum
Zagreb : Kršćanska sadašnjost (Tisak Antuna Scholza), 1904. -
Materijalni opis
84 str. ; 21 cm
ISBN
0001-SPO-DVA
Napomena
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici POINT d.o.o. Varaždin.

Uvod.

Na vijetu imade različitih zanimanja i raznovrsnih staleža.
Među njima pripada svakako odlično mjesto učiteljskomu staležu.
Punim pravom naziva taj stalež slavni Overberg jednim između najčasnijih i najznamenitijih.
Ta učitelji imadu djeci prosvjetljivati razum istinom, a srce oplemenjivati idealima i krepošću; oni imadu kao zastupnici roditelja, kao drugi očevi i majke biti svojoj gojenčadi vidljivi anđeli stražari i čuvari miljenika Spasitelja Isusa Krista; oni imadu svoje uzgajanike pratiti i voditi na putu k Bogu, u vječnu domovinu.
Jest! Nema i ne može biti sumnje, da je učiteljsko zvanje uzvišeno, časno, znamenito, po crkvu i domovinu blagotvorno, ali također i vanredno odgovorno.
Ako je pak tomu tako, onda slijedi, da su dužni učitelji i učiteljice često se zamišljati sami u sebe, da razaberu, jesu li onakovi, kakovi bi imali biti.
Od učitelja i učiteljice nije dosta tražiti, da budu obični ljudi, nego da se svojim idealnim zanosom i poletom uzdignu nad magluštinu svakidašnjega života.
Ovo se pak navlastito traži od dobre kršćanske učiteljice, kojoj je namijenjena vanredno važna zadaća uzgajanje ženskoga podmlatka.
Da se napose naše hrvatske učiteljice oduševe za svoj visoki poziv i da oduševljene za svoj poziv donesu domu i rodu blagoslovnih plodova svoga djelovanja, slijedit će eto niz pouka, koje će raspredati o krepostima dobre učiteljice.
Tih kreposti imade dvanaest na broju, a prikazane su prema knjižici sv. Ivana Krstitelja de la Salle: „Dvanaest kreposti vrsna učitelja“.

Dao Bog, da ove pouke po zagovoru sv. Ivana Krstitelja de la Salle uspire u srcima naših vrlih hrvatskih učiteljica vatru zanosa za sveto učiteljsko zvanje, ali i vatru ljubavi k nebeskoj majci crkvi i mukotrpnoj
zemaljskoj majci, domovini Hrvatskoj!

Osobe
Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X2203
On-line
37 ŠPOLJA dva
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306