Banner
Point d.o.o.

O pristojnom ponašanju : naputci kako da nastupamo dolično i čedno u društvu i u općenju s višima : (po najnovijim stranim djelima)

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
O pristojnom ponašanju : naputci kako da nastupamo dolično i čedno u društvu i u općenju s višima : (po najnovijim stranim djelima) / . -
Impresum
Zagreb : St. Kugli, 1890. -
Materijalni opis
62 str. ; 18 cm
ISBN
00001-OPRISP
Jezik
Hrvatski
Napomena
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici POINT d.o.o. Varaždin.

UVOD.

Tko dolazi u doticaj s ljudima raznih stališa, tko po svojem zvanju ili dužnostima mora da opći s višima, treba ne samo da bude čedan, jednostavan, nego da se klone također svake nespretnosti u govoru i u svojem držanju.
Potrebno je, da se trsi, kako će steći fino ponašanje i govorenje, takt i biranost u općenju, svojstvenu višim stališima, da steče poštovanje i privrženost i dopadnost svojih ! bližnjih.
Uopće svaki čovjek, koji hoće da pripada inteligetnome društvu, da nešto vrijedi i djeluje u društvu, mora da upozna pravila pristojnosti, koja su uvedena i priznana u krugu prosvijetljenih ljudi, pa da se po tim pravilima drži naravno i neprisiljeno.

Pomanjkanje onih oblika, koje su zakoni društvene pristojnosti učinili općenito valjanima, pak neka neuglađenost u držanju, prikazuje i kreposnog i učenoga svjetskoga čovjeka u nepovoljnom svijetlu te škodi njegovome uspjehu u djelovanju.

Većina ljudi sudi prema tome, kako ih se je tko dojmio, pa će se rado zauzeti za stvar, ako im se sviđa osoba, koja toj stvari služi.
Ako umije da se Uvidi, može unaprijed biti siguran, da će biti dobro /primljen i saslušan.

Pomanjkanje učtivosti i fine uljuđenosti, zaneImarenje pravila društvenoga ponašanja i spretnosti potamnjuje i velike zasluge i znanja te čini, da ni ista pobožnost i krepost ne vrijede mnogo, što više .pobuđuje sumnju, da dotičniku manjka nešto više nego fino i uljudno vladanje.
I dragulj je vrijedan, ali za ures služi tek kad je lijepo brušen i opremljen.
Koli često čujemo ovakove primjedbe: »To je revan, sposoban, izvrstan čovjek, samo da ima nešto više1 načina življenja! Da barem nauči izražavati se učtivo i ljubazno!«

...

Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X2204
On-line
395 OPRIST
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306