Banner
Point d.o.o.

Uzgojoslovje za učitelje i učiteljske pripravnike

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Uzgojoslovje za učitelje i učiteljske pripravnike / Po najboljim piscima sastavio dr.Antun Jeglić kanonik vrhbosanski.-
Impresum
Sarajevo : Vlastita naklada - Tiskara Spindler i Loeschner, 1887.
Materijalni opis
249str. : 19cm
Jezik
Hrvatski
Napomena
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici POINT d.o.o. Varaždin.

Predgovor.

Nadam se, da ova moja knjiga ne će biti suvišna, budući da naši učitelji i naši učiteljski pripravnici imadu samo jednu naški pisanu knjigu o uzgojnoj znanosti.
Valjda ne će Škoditi, ako im se dade dobra prilika, da uzmognu čitati bar još jednu knjigu, koja sustavno obrazlaže uzgojna pravila i načela.
Gledao sam, da knjigu tako udesim, kako bi im njihovo znanje o uzgoju mogla nadopuniti, usavršiti, a možda u gdjekojim točkama i ispraviti, te ih napokon oduševiti za njihovo preuzvišeno zvanje.

S toga sam u općem uzgojoslovju uz temeljna uzgojna načela ocrtao osobito znamenito i odgovorno zvanje učiteljevo i život njegov prema zvanju.

U posebnom uzgojoslovju ponajprije sam protumačio čovjeka i sve moći njegove; pokazao sam, kako mu se moći postepeno razvijaju i kako se megjusobno prepleću i kušao sam, da pokažem, kako je život čovjeka mnogostran i bujan, kako je dakle znamenita uzgojna zadača, kako s toga ozbiljno valja, da učitelj radi.

Za tim sam na udarenom temelju razvijao uzgojna načela i pravila, i to ponavljajući u početku svakog novog paragrafa u jezgri dotične nauke iz dušoslovja, a onda nadovezujući na njih novu obuku.
Htio sam pomoći pameti, prepriječiti dosadno listanje natrag i olakotiti shvaćanje i obučavanje.

....

Osobe
Autor teksta
Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X2205
On-line
37 JEGLI uzg
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306