Banner
Point d.o.o.

Stanovništvo poluotoka Pelješca : Sv. 1

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Stanovništvo poluotoka Pelješca : Sv. 1 / Nenad Vekarić. -
Impresum
Dubrovnik : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (Čakovec : ˝Zrinski˝), 1993. -
Materijalni opis
292 str. : graf. prikazi ; 24 cm. -
ISBN
ISSN:1330-075-X
Jezik
Hrvatski
Digitalizirana knjiga. Izvornik u Narodnoj knjižnici Orebić.

PREDGOVOR
Prvi svezak knjige »Stanovništvo poluotoka Pelješca« sadrži povijesni prikaz razvoja pelješkog žiteljstva kao i rezultate raznih demografskih analiza brojčanog stanja, struktura, prirodnog i mehaničkog gibanja stanovništva.
Drugi svezak, u kojem su grafikoni, karte i slike trajanja pojedinih rodova u naseljima, bit će tiskan u 1993. godini.
Nakon toga slijedit će, nadam se, objavljivanje knjige »Rodovi poluotoka Pelješca« u kojoj će biti leksikografski prikaz peljeških rodova do 1900. godine s najhitnijim genealoškim podacima (porijeklo, prvi spomen u izvorima, nastanak i promjene prezimena, nadimci, migracije).
Time bih zaokružio svoj dugogodišnji rad na istraživanju stanovništva i obitelji poluotoka Pelješca.
U tom radu, od samog početka u gimnazijskim danima do danas kad mi je to životni poziv, uživao sam ugodnu podršku svojeg okruženja.
Otac Stjepan uveo me u arhivski svijet starih, katkad izderanih, ponekad jedva čitljivih spisa.
Mnoge njegove zabilješke koristio sam i u ovom radu.
Zahvalan sam i podršci svojih učitelja akademika Cvita Fiskovića, prof, dr Josipa Lučića, prof, dr Stijepa Obada, dr Iva Perića, akademika Vladimira Stipetića, dr Zdravka Šundrice, prof, dr Pava Zivkovića, čiji su mi savjeti, ponekad i uzgredne napomene, bili od neprocjenjive koristi.
Pomogli su mi i brojni Pelješčani, Stipo Antičević, Ante Bajo, Slavko Vodopić, pokojni Vlaho Jasprica-Mašinac i Nikola Bjelovučić-Markovice i još mnogi drugi koji su mi informacijama, srdačnošću i susretljivošću na terenu uljepšali rad.
Veliku zahvalnost dugujem i pelješkim svećenicima te Biskupskom ordinarijatu u Dubrovniku koji su mi omogućili, a velikim razumijevanjem i bitno olakšali istraživanje golemog fonda matičnih knjiga, razasutih po župnim uredima dubrovačke Biskupije.
Na kraju, želim se zahvaliti svim sponzorima, a posebno Ivu Jurišiću bez čijeg angažmana kao predsjednika Odbora za proučavanje demografske povijesti, osnovanom pri Zavodu za povijesne znanosti HAZU, ne bi bilo niti ove niti prethodnih knjiga iz serije »Prilozi povijesti stanovništva Dubrovnika i okolice«.

Osobe
Autor teksta
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X2248
On-line
314 VEKAR sta
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306