Banner
Gradska knjižnica grada Donjeg Miholjca

Ponosni Budi

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
9789532591422
Naslov
Ponosni Budi / Irena Dousková ; prevela sa češkog Renata Kuchar. -
Izdanje
[1. izd.]. -
Impressum
Zagreb : Hena com, 2016. -
Materijalni opis
222 str. ; 23 cm. -
ISBN
9789532591422
Jezik
Hrvatski
Napomena
Prijevod djela: Hrdý Budžes.

Helena Freisteinová je hrabra i bistra, ali neiskvarena i naivna osnovnoškolka, učenica drugog razreda koja svijet oko sebe, kako onaj dječji tako i onaj odraslih, promatra pažljivo pokušavajući ga što bolje razumjeti. Život joj nije nimalo jednostavan ni lak, ali ona se nekako nosi s tim. U tome joj pomaže njezin uzor i junak – ponosni, hrabri i ustrajni Budi. On joj daje snagu ipoticaj da prebrodi sve ono što je zbunjuje i tišti: zadirkivanje vršnjaka u školi, obiteljske nesuglasice i svađe, stanje u kazalištu, jer majka i očuh su joj glumci, te cijeli niz drugih joj nerazumljivih i čudnih stvari iz svijeta odraslih.

Znatiželjan dječji um susreće se s proklamacijom slobode u umjetnosti i van nje, s razgovorima o politici, ljubavnim odnosima, bolesti i smrti, od čega dosta toga ne razumije – što njezinim zaključcima i duhovitim zapažanjima daje poseban šarm. U njezinom se otvorenom i naivnom iskazu, međutim, naziru i puno ozbiljnije i dublje stvari – bolno realističan život druge polovice 20. st., poglavito traumatičnih 70-ih godina u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Taj spoj dječje naivnosti i trpke, bolne stvarnosti ima za rezultat toplu, duhovitu, ali i tugaljivu priču sa snažnom porukom.

Ponosni Budi nezaobilazni je češki roman čija je dramatizacija rezultirala sada već kultnom predstavom koja cijeli niz godina ne silazi s kazališnih dasaka.

Inv.br.
Info
Signatura
20868
Dostupno
821.16 DOU p
Gradska knjižnica grada Donjeg Miholjca - Trg Ante Starčevića 22, Donji Miholjac - Tel: 031 631 746