Banner
Gradska knjižnica grada Donjeg Miholjca

Sve ovo pripada meni

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
978-953-259-210-8
Naslov
Sve ovo pripada meni / Petra Hulova ; prevela s češkog Sanja Milićević Armada. -
Impressum
Zagreb : Hena com, 2018. -
Materijalni opis
293 str. ; 22 cm
ISBN
978-953-259-210-8
Jezik
hrv, cze
Napomena
Prijevod djela: Pamet mojí babičce.
Mali rječnik mongolskih izraza: str. [[295-296]. - Bilješka o prevoditeljici: str. [298]. - Bilješka o autorici na omotu.

Češka i Mongolija udaljene su više od sedam tisuća kilometara, no to golemo prostranstvo na dah je skratila Petra Hůlová. Ova je mlada i brojnim nagradama istaknuta češka autorica u romanu Sve ovo pripada meni radnju izmjestila u rijetko naseljeni azijski prostor: dijelom u mongolsku stepu, a dijelom u Ulan Bator. Kraj je 20. stoljeća, pusta se stepa prostire dokle pogled seže, a u jurti, usred ničega, živi obitelj nomada. Djetinjstvo mlade Dzaje obilježeno je čuvanjem koza i brigom za mlađu sestru Ojunu koje ona prekida odlaskom u glavni grad kod tetke, ne bi li pronašla posao i okušala sreću izvan jalove stepske pustoši. No grad joj ne donosi ništa dobro, a uskoro u isti vrtlog nesreće, nasilja i beznađa upada i njezina sestra Nara. I taj se začarani krug obiteljskih intriga i posrnuća nastavlja dalje...

Ovaj izuzetan roman i jedan od temeljnih unutar novog češkog vala u kojem su fokusi pisaca usmjereni na izmještene kulturne i geografske sredine nastao je kao posljedica autoričina studija kulturologije te mongolskog jezika. Petra Hůlová otvorila nam je vrata nepoznatog svijeta i stvorila djelo iznimne snage, koje i pored naglašeno sumornog tona i opipljivo turobne atmosfere hrabro, gotovo drsko progovara o položaju žena, socijalnim razlikama te ksenofobiji i šovinizmu kao duboko utisnutim društvenim pečatima.

Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
22671
Dostupno
821.16 HUL s
Gradska knjižnica grada Donjeg Miholjca - Trg Ante Starčevića 22, Donji Miholjac - Tel: 031 631 746