Banner
Gradska knjižnica grada Donjeg Miholjca

Strah u Ulici lipa

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
9789532362725
Naslov
Strah u Ulici lipa / Milivoj Matošec ; ilustrirao Edvin Biuković ; [metodička obrada i rječnik Kristina Kostadinovska]. -
Izdanje
4. izd. -
Impressum
Varaždin : Katarina Zrinski, 2021. -
Materijalni opis
160 str. : ilustr. ; 22 cm. -
ISBN
9789532362725
Jezik
Hrvatski
Str. 155-157: Dječačke pustolovine u romanima Milivoja Matošeca / Ranka Javor. - Bilješka o ilustratoru: str. 158. - Nagrada Grigor Vitez (Zagreb). - Nagrada Mlado pokolenje (Beograd).

Opis “Strah u Ulici Lipa” zanimljiv je roman za djecu koji govori o tipičnim problemima djetinjstva. Radnja romana ispričana je jednostavno, ali zanimljivo, pa roman lako pronalazi svoje obožavatelje među djecom. Pripovijedanje radnje je iznimno napeto, a sva radnja okreće se oko glavnog lika, uz kojeg stoji njegovo društvo. Budući da je roman orijentiran prema glavnom liku možemo ga nazvati i romanom lika. To vidimo i prema perspektivi pripovijedanja, koja dolazi od tog lika, pa se okolnosti radnje sagledavaju iz njegove perspektive.

Roman se prvenstveno bavi nasilnim dječakom Mungosom. On se pojavljuje u Ulici lipa i ubrzo počne terorizirati ostalu djecu koja tamo žive. Sebe je nazvao prema liku iz kaubojskih romana, što bi ga trebalo učiniti još strašnijim. Ipak, kako roman napreduje, shvaćamo da je sve to samo maska. Mungos je u biti dobar dječak, samo razočaran svojim roditeljima i okolinom. Samo traži društvo i naklonost drugih ljudi, ali to čini na posve pogrešan način. Ubrzo saznajemo da je to i jedini način koji on poznaje, sve dok ga – nitko drugi nego njegove žrtve ne nauče suprotno.

Ovaj roman govori o dječaku koji traga za ljubavlju i prihvaćanjem od strane svoje okoline. Očajnički je željan pažnje i roditeljske ljubavi, ali i poštovanjem svojih prijatelja.

Inv.br.
Info
Signatura
28036
Dostupno
D MAT s
Gradska knjižnica grada Donjeg Miholjca - Trg Ante Starčevića 22, Donji Miholjac - Tel: 031 631 746