Banner
Gradska knjižnica grada Donjeg Miholjca

Peer Gynt : dramski spjev

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
978-953-8075-78-0
Naslov
Peer Gynt : dramski spjev / Henrik Ibsen ; s norveškog prepjevao Mišo Grundler ; predgovor napisao Tonko Maroević. -
Impressum
Zagreb : TIM press, 2020. -
Materijalni opis
223 str. : ilustr. ; 20 cm. -
ISBN
978-953-8075-78-0
Jezik
Hrvatski
Napomena
Prijevod djela: Peer Gynt.
Str. 13-16: Ibsenov Peer Gynt - o (ne)mogućnosti prijevoda / Mišo Grundler. - Str. 7-12: Peer Gynt opet među nama / Tonko Maroević.

Ovaj dramski spjev u pet činova proslavljenog norveškog dramatičara Henrika Ibsena, i jedno od remek-djela svjetske književnosti, šaljivo, ali duboko istražuje vrline, poroke i ludosti zajedničke cijelom čovječanstvu – predstavljene likom Peera Gynta – lažljivca, avanturista, romantika, sina nekada bogata i ugledna trgovca Jona Gynta, koji je pak postao pijanac te izgubio sav novac ostavivši Peera i njegovu majku u siromaštvu. Zasnovana na norveškom folkloru i Ibsenovim maštovitim izumima, drama prati lutanja glavnog junaka koji pronalazi bogatstvo i slavu – no ne i sreću – iako ga na kraju spašava ljubav. Na početku drame, mladi farmer odlazi na vjenčanje i upoznaje Solveig, ženu koja će ga na kraju spasiti.
Međutim nestašni Peer tada otima mladenku i ostavlja je u divljini. Ovu mračnu izvedbu prati niz pustolovina (koje ne utječu dobro na Peera) u mnogim zemljama. Nakon jezivih podviga, stari i ogorčeni Peer vraća se u Norvešku, pronašavši utjehu u naručju vjerne Solveig. Peer Gynt je, kao i druge Ibsenove drame, prožet pjesničkim misticizmom i romantizmom, a u Peeru pronalazimo buntovan središnji lik u potrazi za konačnom istinom koja se uvijek čini izvan dosega. U tom smislu Peera se može promatrati kao alter-ego samog Ibsena, čija je cjeloživotna potraga za umjetničkim i moralnim dostignućima rezultirala sjajnim kasnijim predstavama na kojima i počiva njegova slava.

Inv.br.
Info
Signatura
27301
Dostupno
821.113 IBS p
Gradska knjižnica grada Donjeg Miholjca - Trg Ante Starčevića 22, Donji Miholjac - Tel: 031 631 746