Banner
Gradska knjižnica grada Donjeg Miholjca

Morpho amathonte

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
978-953-52-0348-3
Naslov
Morpho amathonte / Nada Topić. -
Impressum
Zagreb : V.B.Z., 2020. -
Materijalni opis
147 str. ; 21 cm. -
ISBN
978-953-52-0348-3
Jezik
Hrvatski
Napomena
O autorici: str. 147.

Morpho amathonte naziv je rijetke vrste plavog leptira koji u romanu Nade Topić postaje simbolom intimne potrage i kontemplacije. Osobne priče likova ispisane živim poetskim jezikom nadopunjuju se i isprepliću čineći kompleksnu cjelinu koja zrcali suvremeni trenutak obilježen migracijama, multikulturalnošću, ali i vidljivim i nevidljivim nasiljem.

Radnja romana započinje u malenom pariškom lokalu koji vode Jean i njegova majka Yordana, koja ima neobičnu vještinu namještanja slomljenih i iščašenih kostiju. Njihov dom otvoren je ljudima s margine, a posebno djevojkama koje se nose s fizičkim i psihičkim traumama i koje tu pronalaze privremeno utočište. Jedna od njih je Irena, djevojka s tetovažom plavog leptira na leđima u potrazi za svojom starijom sestrom čija je posljednja poznata adresa upravo Yordanin stan. Svakodnevni posjetitelj lokala je i njihov susjed Simon, starac čiji um polako nagriza demencija i koji je od oca naslijedio veliku zbirku leptira. U toj kolekciji samo je jedno prazno mjesto ispod kojeg je ceduljica s natpisom Morpho amathonte.

Slojevit i potresan, Morpho amathonte ne bježi od surovosti života, traumatičnih iskustava i trenutaka u kojima se identitet čini krhkim poput leptirovih krila, ali istodobno donosi i snažnu, oslobađajuću priču o preživljavanju i suosjećanju.

Inv.br.
Info
Signatura
27398
Dostupno
821.163.42-3 TOP m
Gradska knjižnica grada Donjeg Miholjca - Trg Ante Starčevića 22, Donji Miholjac - Tel: 031 631 746