Banner
Knjižnica i čitaonica ˝Fran Galović˝ Koprivnica

Mileva Einstein, teorija tuge : roman [Elektronička građa]

E-građa, E-knjiga Vrsta gradje
Naslov
Mileva Einstein, teorija tuge : roman [Elektronička građa] / Slavenka Drakulić. -
Impresum
Zaprešić : Fraktura, 2016. -
Materijalni opis
1 online jedinica građe
ISBN
9789532668254
Jezik
Hrvatski
Zahtjevi sustava: Windows, bilo koji pretraživač ili MetLib. - Publikacija u foramtu EPUB. - Tiskano izd. sadrži 207 str.

Kada u osvit Prvoga svjetskoga rata, tek što je sa sinovima došla u Berlin, gdje je njezin suprug, najslavniji znanstvenik dvadesetog stoljeća Albert Einstein upravo dobio posao, primi pismo s Uvjetima o njihovu međusobnom životu, Milevi Einstein ionako napuknut život sasvim se izokrene.
Ostaje sama, s dvojicom sinova, s golemim teretom tuge koju nosi u sebi, sa svim padovima i slomovima koje je imala u životu i koje će tek doživjeti.
Osoba koja je bila predodređena za najveće znanstvene dosege, genijalna matematičarka, prva žena na politehničkom fakultetu Sveučilišta u Zürichu, uvijek druga i drugačija, Mileva Einstein rođena Marić, iz bogate vojvođanske obitelji, u svojoj je sudbini gotovo paradigmatična kada razmišljamo o položaju žena.
Njezina teorija tuge teška je poput bilo koje teorije relativnosti, ali i mnogo češća od nje.
Prtljaga tuge koju je nosila od najranije mladosti do smrti, u kojoj su se tijekom vremena samo dodavali tegobni trenuci, od šepanja i ruganja djece, preko ljubavi i neuspjelog braka s Albertom, do smrti djeteta, bolesne sestre, nezavršenog fakulteta, loše materijalne situacije i teške bolesti najmlađega sina, teret je koji može razumjeti svaka čitateljica ili čitatelj.
Slavenka Drakulić u romanu Mileva Einstein, teorija tuge oživila je genija i njegovu obitelj.
Pred nama je iskrsnula opipljiva, stvarna, puna života, ali i depresije, melankolije i ljubavi Mileva, žena u kojoj se ogledaju sve uloge koje žene stalno i iznova podnose i s kojima se nose snažnije od bilo kojeg muškarca.

Inv.br
Info
Signatura
Odjel
J14
On-line
E821.163.42-3 DRAKU mil
ODJEL ZA ODRASLE
Knjižnica i čitaonica ˝Fran Galović˝ Koprivnica - Zrinski trg 6, Koprivnica - Tel: 048 622 363