Banner
Narodna knjižnica Ploče

Plamen u bezdanu

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
Naslov
Plamen u bezdanu / Nenad Stojković. -
Impresum
Koprivnica : Umjetnička organizacija Artikulacije, 2021. -
Materijalni opis
545 str. ; 24 cm. -
ISBN
978-953-49066-7-5
Jezik
Hrvatski

Plamen u bezdanu odvija se usred Stogodišnjeg hrvatsko-turskog rata. Pleter dvije velikaške kuće drži na okupu ostatake ostataka malog hrvatskog kraljevstva pred navalom najveće svjetske velesile Osmanskog carstva. Pozornica 16. stoljeća vodi nas od Jadrana do Levanta, od Beča do Babilona kroz umreženu galeriju careva, vezira, vitezova, kneževa i kneginja, ali i gusara, plaćenika, špijuna i robova.
Priča niže avanture, misterije, prevrate, fizičke i mentalne bitke, spletke velesila, lokalnih kneževina i republika. Središnju os tog golemog vrtloga čine sultan Sulejman Veličanstveni i hrvatski ban Nikola IV. Zrinski te njihove glavne uzdanice. Fokalne točke vojski i naroda, ali sami sa svojim demonima i intimnim motivima.

Ova višeslojna bogata saga nije samo povijesni, već je i pikarski roman, pustolovni i ratni spektakl, priča o pokušajima ljudskosti i ljubavi u doba očaja i mržnje, drama u potrazi za nadom. Autor sjajno spaja sve ove elemente i dočarava ono što je prošlost ostavila nenapisanim kao putokaz za buduće putnike, svjetionik sjećanja u beskrajnoj noći vremena. Nesrazmjer između nemilosrdnog bezdana i otpora usamljenog plamena preslika je odnosa smrti i života, svijeta i pojedinca, sudbine i slobodne volje. Iskonski dvoboj u kojem svi sudjelujemo, tražimo ono svjetlo u dubini koje nam otkriva tko smo.

Inv.br
Info
Signatura
Odjel
P186119
Dostupno
821.163.42-3 STOJK pla
O
Narodna knjižnica Ploče - Vladimira Nazora 12/A, Ploče - Tel: 020 676 393