Banner
Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo

Jugoslavija i politička ubojstva : povijest i naslijeđe Titova djelovanja protiv emigranata

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
978-953-313-913-5
Naslov
Jugoslavija i politička ubojstva : povijest i naslijeđe Titova djelovanja protiv emigranata / Christian Axboe Nielsen ; s engleskog preveo Damir Biličić. -
Izdanje
1. izd. -
Impresum
Zagreb : Profil knjiga, 2022. -
Materijalni opis
300 str. ; 23 cm
ISBN
978-953-313-913-5
Jezik
hrv, eng
Napomena
Prijevod djela: Yugoslavia and political assassinations: the history and legacy of Tito’s campaign against the émigrés. - Bibliografija: str. 290-296.
Kazalo.

Christian Axboe Nielsen (1973.) izvanredni je profesor studija Jugoistočne Europe na Sveučilištu Aarhus u Danskoj. Doktorirao je radom o povijesti Istočne Europe na Sveučilištu Columbia 2002. godine, a ima i diplomu magistra međunarodnih odnosa na Školi za međunarodne i javne poslove Sveučilišta Columbia. Radio je kao analitičar na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju i na Međunarodnom kaznenom sudu, a bio je i vještak u međunarodnim i domaćim kaznenim te građanskim predmetima, uključujući suđenje Radovanu Karadžiću. Početkom 2014. dobio je upit njemačkih vlasti bi li bio voljan pripremiti stručni izvještaj za kazneni postupak koji se pred Visokim zemaljskim sudom u Münchenu vodio protiv dvojice visokopozicioniranih bivših dužnosnika jugoslavenske Službe državne bezbednosti, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji su navodno bili sudionici u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Münchenu u ljeto 1983. godine. Prihvatio je ponudu te je sljedeće dvije godine, do zaključenja slučaja u ljeto 2016. godine, proučavao intrigantan, ali i nesmiljeno zakučast svijet jugoslavenskih obavještajnih operacija, podrobnih dosjea, smicalica i emigrantskih intriga. Osim relevantne arhivske građe koju je sam prikupio prije, minchenski mu je Sud dao na uvid i druge materijale, tako da je dobio još tisuće i tisuće dodatnih stranica dokumentacije iz raznih arhiva. Na kraju je na temelju svojih dubinskih saznanja napisao vrlo detaljan izvještaj o djelovanju jugoslavenske tajne policije protiv hrvatskih emigrantskih grupa te o tome u postupku svjedočio pred Sudom. Nakon završetka suđenja dobio je dopuštenje Suda da svoj izvještaj pretoči u knjigu i upotrijebi dobivenu građu. Tako je nastala ova knjiga, jedinstven prikaz tajnog rata koji je UDBA vodila protiv hrvatskih emigranata.

Inv.br
Info
Signatura
Odjel
49792
Dostupno
323.2(497.1) NIE j
S
Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo - Josipa Jurja Strossmayera 36, Valpovo - Tel: 031/651-499