Banner
Narodna knjižnica Blato

Žena bez imena

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
978-953-358-537-6
Naslov
Žena bez imena / Vanessa Monfort ; prevela sa španjolskog Tamara Horvat Kanjera. -
Izdanje
1. izd. -
Impresum
Zaprešić : Fraktura, 2023. -
Materijalni opis
545 str. ; 23 cm
ISBN
978-953-358-537-6
Jezik
hrv, esp
Napomena
Prijevod djela: La mujer sin nombre. - Bilješka o autorici: str. 543. - Bilješka o prevoditeljici: str. 545.

Koliko je žena u sjeni muškaraca koji su bili potpisani na njihova djela? Nakon hit-knjige ˝Žene koje kupuju cvijeće˝ Vanessa Montfort napisala je još jedan nevjerojatan roman koji se čita u dahu, ovoga puta o prešućenoj ženskoj povijesti, pisanju, žrtvi i upornosti.
˝Žena bez imena˝ maestralna je knjiga o prvoj španjolskoj dramatičarki Maríji Lejárragi, koju je povijest zametnula, da bi se tek nedavno otkrilo kako je bila suautorica, a nerijetko i jedina autorica djela koja je potpisivao njezin suprug, jedan od najvećih španjolskih dramatičara.
Prateći dvije paralelne radnje, Maríjin nepredvidiv život s početka prošlog stoljeća i mladu redateljicu Noeliju koja u sadašnjosti pokušava postaviti predstavu za koju vjeruje da je djelo Maríjina muža, ˝Čini˝, raspleće se velika priča o ljubavi, književnosti i kazalištu, ali i o ženskom stvaralaštvu i njegovu nepriznavanju.
Priča je to i o Madridu s početka dvadesetog stoljeća, o velikim književnim imenima koja prvi put izlaze na scenu, poput Garcíje Lorce ili Jimeneza, o velikim glazbenicima poput Falle i Stravinskog. Uz bok najvećima, María je pisala povijest, boreći se tada i za pravo glasa žena, nikad ne pristajući na političke ucjene. Vanessi Montfort bit ćemo kroz cijeli roman zahvalni na hrabrosti da u ˝Ženi bez imena˝ ispriča ovu izvanrednu priču o nepravedno zaboravljenoj spisateljici.

Inv.br
Info
Signatura
17717
Dostupno
860-31 MONTF že
Narodna knjižnica Blato - Prva ulica 25/3, Blato - Tel: 020 851 190