Banner
Narodna knjižnica Blato

Kamen, cvijet i amen : roman

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
978-953-259-440-9
Naslov
Kamen, cvijet i amen : roman / Boris Škifić. -
Izdanje
1. izd. -
Impresum
Zagreb : Hena com, 2023. -
Materijalni opis
223 str. ; 22 cm. -
ISBN
978-953-259-440-9
Jezik
Hrvatski
Napomena
Bilješka o autoru: str. 221.

Obiteljski čovjek radi dosadan i zatupljujući posao, ali jednoga dana dobije poruku koja ga trgne iz letargije (malo)građanskog života i odvede direktno u zatvor, doživotno. Na jednome otoku odrasta skupina djece koja se okuplja u Bandu velikih pušača i sanja neki drugi život, daleko od sparine, kamena, dima krišom nabavljenih cigareta, lokalnog svećenika, učiteljice i obitelji koje su sve – samo ne sretne. Kriminalci, dileri, prostitutke i korumpirani odvjetnici bave se onime što se od njih i očekuje. A ljubav, dakako, ostaje idealna i nedostižna. Sve to, naizgled nespojivo, vješto je uklopljeno u ˝Kamenu, cvijetu i amenu˝ – romanu velikih kontrasta.

Nakon zapažena romana ˝Pisma iz Vinogradske˝ Boris Škifić predstavlja se kao pisac koji ne mari za granice žanrova, pa kombinira roman o odrastanju s kriminalističkim, otočki s urbanim, ljubavni s brutalnim. Negdje u pozadini čita se i legenda o morskoj nemani koja postaje sve manje metaforom, a sve više dijelom svakodnevice. Roman spretno kombinira ovo vrijeme sada s reminiscencijama na prošlost uz duboke zarone u prostore podsvjesnog.

˝Kamen, cvijet i amen˝ roman je u kojem se sanjari o nekom drugom životu i bijegu, roman o svijetu u kojem nema mjesta za one senzibilne i otoku čija je sunčana idiličnost samo privid, a praznovjerje i primitivizam udaraju tamo gdje smo najtanji. Usto postavlja i pitanje zločina i kazne, čija ravnoteža nikad nije pravedna. Trostruko obilježena riječima iz naslova, ispisana eruptivnim i energičnim stilom, ovo je proza naturalističkih scena grubosti stvarnog svijeta i mekih dionica sanjarenja i čežnje, a između toga velikog kontrasta smjestila se velika priča. (Jagna Pogačnik)

Inv.br
Info
Signatura
17954
Do 19.07.2024
886.2-31 ŠKIFI kam
Narodna knjižnica Blato - Prva ulica 25/3, Blato - Tel: 020 851 190