Banner
Knjižnica i čitaonica grada Preloga

Svijet u kamenu : katedrala u Chartresu i nadmoć srednjovjekovnog uma

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
953-316-206-5
Naslov
Svijet u kamenu : katedrala u Chartresu i nadmoć srednjovjekovnog uma / Philip Ball ; [prevela s engleskoga Ivana Brozić]. -
Izdanje
1. izd. -
Impressum
Zagreb : Algoritam, 2010. -
Materijalni opis
347 str. : ilustr. ; 23 cm. -
ISBN
953-316-206-5
Jezik
HRV, ENG
Napomena
Prijevod djela : Universe of Stone : Chartres Cathedral and the Triumph of the Medieval Mind. - Bibliografija : str. 325-333. - Kazalo.

U ovoj živopisnoj biografiji katedrale u Chartresu, autor mnogih popularnih knjiga o znanosti Philip Ball istražuje konfiguraciju kulturnih i tehničkih faktora koji su Europi u 12. stoljeću omogućili da postigne oslobođenje od gravitacije, uključujući ovdje i uspon skolastike, platonske opsjednutosti svjetlom i proporcijama i herojskim masonima koji su geometriju pretvorili u kamen. Ostvarenja gotičke arhitekture bila su tim značajnija zna li se kako je rad u kamenu praktički bio zaboravljen na Zapadu u stoljećima nakon pada Rimskog carstva. Ballov opis ove fascinantne katedrale otkrit će neke fantastične opise i dotaknuti puno dublju temu: kako je u razdoblju u kojem je arhitektura opstajala gotovo isključivo kako bi otkrila duboki dizajn Božjeg stvaralaštva, katedrala u Chartresu sadržavala skup simbola i odnosa koji su u sebi odražavali cijeli svemir.

Inv.br.
Info
Signatura
Odjel
P19667
Dostupno
72 BALL svi
S
Spremište: A
Knjižnica i čitaonica grada Preloga - Glavna ulica 33, Prelog - Tel: 040 646 753