Bajke

Tekstualna građa, tiskana
Naslov
Bajke / [tekst i ilustracije] Daniel Načinović. -
Impressum
Pula : Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, 2009. -
Materijalni opis
202 str. : ilustr. ; 22 cm. -
ISBN
953-6858-40-8
Jezik
Hrvatski
Napomena
Bilješka o autoru.

Polazeći od pretpostavke da je umjetnost itekako potrebna djeci, pulsko-labinski književnik Daniel Načinović sabrao je neke od svojih najpoznatijih priča i bajki za djecu te ih uz vlastite ilustracije objavio u tvrdo ukoričenoj knjizi na dvjestotinjak stranica jednostavnoga naslova - ˝Bajke˝.
Bajke i priče u ovoj knjizi već su ranije objavljivane u dječjim knjigama ˝Čarobna harmonika˝, ˝Obale, masline i trgovi˝, ˝Burrra˝, ˝Belarmin, nebeski jahač˝, ˝Sretan Božić, Sybil˝, ˝Kravata Velog Jože˝, ˝Sony i Lanka˝, ˝Mali glagoljaši˝ i ˝More s pogledom na sobu˝.
Prvi put se u knjižnome zbiru objavljuju ˝Bajka o potonulim zvonicima˝ (autorov izvornik na talijanskom nalazi se u zbirci ˝Ur˝, a ovdje čitamo Načinovićev prepjev na hrvatski), ˝Kakadu’, gospodar čarobnoga otočja˝ (serijal objavljen u Ružmarinu, prilogu za djecu našeg lista prošle godine) te ˝Zubar iz Albadara˝ kao scenska razrada istoimene bajke.
Čitajući Načinovićeve priče-bajke, zahvaljujući sugestivnim pjesničkim slikama koje možemo percipirati kao vizualne, ali i kao akustične, ulazimo u nove svjetove, odnosno u neko sanjarsko raspoloženje. Upravo zbog kratkoće, jednostavnosti i jezgrovitosti, koja se očituje u pjesničkoj, slikovitoj formi, čitatelj nije definiran dobnim granicama.
Načinović je unutar dječje književnosti već dobrano sagradio svoj stil sa svim nijansama, što se tu očituje u bajkovitome uvijek zanimljivome i originalnom predstavljanju lokalne povijesti.

Inv.br.
Info
Signatura
Odjel
P21082
Dostupno
M NAČIN baj
A
Knjižnica i čitaonica grada Preloga - Glavna ulica 33, Prelog - Tel: 040 646 753