Bajka o šeširu koji je imao čovjeka

Tekstualna građa, tiskana
Naslov
Bajka o šeširu koji je imao čovjeka / Nena Lončar ; [ilustracije Marijan Lončar]. -
Impressum
Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2017. -
Materijalni opis
51 str. : ilustr. u bojama ; 21 cm. -
ISBN
9789537190705
Jezik
Hrvatski
Bilješka o autorici: str. [53]. - Bilješka o ilustratoru: str. [55].

”Bajka o šeširu koji je imao čovjeka” zamišljena je kao višeslojna slikovnica za djecu koju smiju čitati i odrasli. Ta se moderna bajka može iščitati kao slikovita, šaljiva i uvrnuta pričica o ambicioznom šeširu koji je postao važniji od čovjeka, postao je zvijezda kojoj se svi dive, a čovjek, koji i onako ne zna ništa drugo nego razmišljati svojom glavom, zadobio je tek ulogu njegova nosača. Šešir se s vremenom toliko uzdigao da se počeo stidjeti čovjeka koji ga nosi i nastojao ga se pošto-poto riješiti kako mu ne bi kvario stečenu slavu i ugled. To mu je i uspjelo, a kad su se nakon mnogo godina ponovo sreli, jako se uvrijedio što ga čovjek nije prepoznao.

Osim kao šaljiva pričica, ta se bajka može iščitati i kao alegorija o izvrnutim vrijednostima u svijetu u kojem živimo, svijetu u kojem suštinski beznačajne stvari i pojave zadobivaju ogroman prostor i pažnju, dok ono što je doista važno ostaje nezamijećeno ili se to važno doživljava poput neke anomalije.

Kako sve bajke imaju tendenciju da završe sretno, tako je i s ”Bajkom o šeširu koji je imao čovjeka”; nakon mnogih zgoda, a još više nezgoda, šešir završi u polju na glavi strašila, a svijet napokon počne cijeniti čovjeka i njegove misli .

Inv.br.
Info
Signatura
Odjel
P25795
Dostupno
D LONČA baj
1
Knjižnica i čitaonica grada Preloga - Glavna ulica 33, Prelog - Tel: 040 646 753