Banner
Knjižnica i čitaonica grada Preloga

Tetralog : ja imam pravo, ti griješiš

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
978-953-369-005-6
Naslov
Tetralog : ja imam pravo, ti griješiš / Timothy Williamson ; s engleskoga prevela Martina Blečić. -
Impresum
Zagreb : TIM press, 2022. -
Materijalni opis
153 str. ; 21 cm. -
ISBN
978-953-369-005-6
Jezik
hrv, eng
Napomena
Prijevod djela: Tetralogue. - Str. 7-10: Predgovor hrvatskom izdanju / Timothy Williamson. - Str. 147-151: Pogovor hrvatskom izdanju / Nenad Smokrović.

Četiri osobe s radikalno različitim pogledima na svijet susreću se u vlaku i počinju razgovarati o svojim uvjerenjima. Iako razgovaraju o sasvim običnoj i svakodnevnoj temi, razgovor se s vremenom pretvara u živu raspravu koja varira od hladnoga logičnog razmišljanja do žestokoga osobnog sukoba. Svatko u raspravu ulazi uvjeren da ima pravo, no koliko je njihova samouvjerenost čvrsta?

U tradiciji koja seže do Platona, Timothy Williamson koristi fikcionalni razgovor kako bi istražio pitanja o istini i laži, znanju i uvjerenju. Je li istina uvijek relativna u odnosu na određeno gledište? Je li svako mišljenje pogrešivo? Takve ideje korištene su u borbi protiv dogmatizma i netolerancije, no može li se tako razmišljajući ijedno drugačije gledište shvatiti ozbiljno?

Tetralog je pisan jednostavnim i razumljivim jezikom, ne zahtijeva nikakvo prethodno poznavanje filozofije i predstavlja njezine brige na pristupačan i zanimljiv način. Je li jedno gledište doista ispravno, a drugo pogrešno? Na čitatelju je da prosudi.

Ključne riječi
Inv.br
Info
Signatura
Odjel
P31768
Dostupno
16 WILLI tet
3
Knjižnica i čitaonica grada Preloga - Glavna ulica 33, Prelog - Tel: 040 646 753