Banner
Knjižnica i čitaonica grada Preloga

Ispovijesti gospođe X : roman

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
978-953-235-803-2
Naslov
Ispovijesti gospođe X : roman / Suzanne M. Wolfe ; [prijevod Alenka Mirković-Nađ]. -
Impresum
Split : Verbum, 2022. -
Materijalni opis
287 str. ; 22 cm. -
ISBN
978-953-235-803-2
Jezik
hrv, eng
Napomena
Prijevod djela: The confessions of X. - Bilješka o autorici: str. 287.

Prije nego što je postao poznati biskup i crkveni otac, sveti Augustin volio je ženu čije je ime za povijest izgubljeno. Ovo je njezina priča.

Augustina je srela u Kartagi kada joj je bilo sedamnaest godina. Ona je bila siromašna kći mozaičara, a on perspektivni student i bogati nasljednik. Njegove genijalnost i strast opile su je, no njegov će joj društveni stalež zauvijek ostati nedostižan. Postala mu je priležnica i do vremena kada ju je bio prisiljen napustiti bilo joj je trideset godina i bila je majka njegova sina. Njegove Ispovijesti pokazuju nam da je nikada nije zaboravio. Bila je jedina žena koju je u životu volio.

U društvu u kojemu se staleži rijetko miješaju pod ravnopravnim uvjetima, a neudana majka zbog uspješne karijere ambicioznoga joj ljubavnika može ostati bez sina, ta je bezimena žena iz prve ruke svjedočila Augustinovu mučnom duhovnom putu od pripadnika tajnovitoga vjerskog kulta do crkvenog velikodostojnika.

Dajući glas jednoj od najtajanstvenijih žena u povijesti, Ispovijesti gospođe X pričaju priču o bezimenoj Augustinovoj ljubavnici, o njihovoj vezi prije njegova glasovitog obraćenja i o njezinu životu nakon njegova uspona do slave. Pripovijest je to o ženi, vjeri i staležu na kraju antičkoga doba. Ispovijesti gospođe X više su od povijesne fikcije - to je bezvremenska priča o ljubavi i gubitku u sjeni jednoga teološkog diva.

Ključne riječi
Inv.br
Info
Signatura
Odjel
P32389
Dostupno
821.111-3 WOLFE isp
4
Knjižnica i čitaonica grada Preloga - Glavna ulica 33, Prelog - Tel: 040 646 753