Banner
Knjižnica i čitaonica Grada Preloga

Obama : vanjskopolitiča doktrina : američki predsjednik govori o svojim najtežim odlukama o ulozi Amerike

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
978-953-246-318-7
Naslov
Obama : vanjskopolitiča doktrina : američki predsjednik govori o svojim najtežim odlukama o ulozi Amerike / Jefrey Goldberg ; prevoditelj Miljenko Šimić. -
Impresum
Zagreb : Mate, 2016. -
Materijalni opis
89 str. : ilustr. ; 22 cm. -
ISBN
978-953-246-318-7
Jezik
Hrvatski
Napomena
Prijevod djela: The Obama doctrine.
Kazalo.

Tekst Jeffreyja Goldberga objavljen je u travnju 2016. godine. Već nekih pola godine kasnije, čitav niz zaključaka i analiza izgleda pregažen vremenom.

Izborom Donalda Trumpa za predsjednika Sjedinjenih Država, dogodio se vjerojatno najdramatičniji obrat u američkoj vanjskoj politici u povijesti još uvijek jedine svjetske supersile – dramatičniji i od obrata 2008. godine koji je nastupio Obaminim izborom nakon osam godina Georgea W. Busha.

Sve ono što je predsjednik Obama naveo kao najvažnija međunarodna postignuća svoja dva mandata već je propalo ili je pred kolapsom (Sporazum o Transpacifičkom partnerstvu, Pariški sporazum o klimatskim promjenama, dogovor s Iranom po pitanju nuklearnog naoružanja, otvaranje odnosa s Kubom, politika prema Bliskom istoku, pad Alepa i dr.).

Ipak, niz aspekata Goldbergove priče fascinantniji je od činjenice da će vanjskopolitičko naslijeđe Obaminog predsjednikovanja nestati i prije prvog dana mandata Donalda Trumpa.

Inv.br
Info
Signatura
Odjel
P34501
Dostupno
327 GOLDB oba
3
Knjižnica i čitaonica grada Preloga - Glavna ulica 33, Prelog - Tel: 040 646 753