Banner
Knjižnica i čitaonica Grada Preloga

U slavu neuspjeha : četiri lekcije iz poniznosti

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
978-953-369-027-8
Naslov
U slavu neuspjeha : četiri lekcije iz poniznosti / Costica Bradatan ; s engleskoga preveli Dijana Bahtijari, Marko Maras. -
Impresum
Zagreb : TIM press, 2023. -
Materijalni opis
297 str. ; 21 cm. -
ISBN
978-953-369-027-8
Jezik
hrv, eng
Napomena
Prijevod djela: In praise of failure : four lessons in humility. - Bibliografske bilješke: str. 277-294. - Bilješka o autoru na omotu.

Našu opsesiju uspjehom teško je previdjeti. Neprestano se natječemo, rangiramo i mjerimo. Ipak, ta neumorna želja da budemo najbolji čini nas slijepima za nešto iznimno važno: potrebu da budemo ponizni pred životnim izazovima. Costica Bradatan pristupa temi neuspjeha kroz priče o četiri povijesne osobe koje su vodile utjecajne i smislene živote – marljivo se udvarajući neuspjehu. Njihove borbe pokazuju da suočavanje s ograničenjima može biti ne samo terapeutsko, već i transformativno.
˝U slavu neuspjeha˝ istražuje nekoliko područja neuspjeha, od društvenih i političkih do duhovnih i bioloških. Započinje ispitivanjem prkosnih izbora francuske mistikinje Simone Weil, koja je, suosjećajući s izrabljivanim radnicima, prihvatila posao u tvornici, koji njezino krhko tijelo nije moglo podnijeti. Zatim se okrećemo Mahatmi Gandhiju, kojeg je kažnjavajuća potraga za čistoćom natjerala na još ekstremnija djela samoodricanja. Upoznajemo i samozvanog gubitnika E. M. Ciorana, koji je namjerno okrenuo leđa društvenoj prihvaćenosti, te Yukija Mishimu, plemenitim neuspjehom zaokupljenog Japanca, koji se okrenuo Seneki kako bi otkrio recept za dobar život.
Vješto rušeći granice između argumentacije i pripovijedanja, učenja i duhovne potrage, Bradatan zaključuje da, iako uspjeh najčešće sa sobom nosi kratkotrajnu sreću, naši nam neuspjesi mogu omogućiti promišljeniji i kvalitetniji život. Bez uspjeha se može, ali bez darova neuspjeha puno smo siromašniji.

Inv.br
Info
Signatura
Odjel
P34531
Dostupno
17 BRADA usl
3
Knjižnica i čitaonica grada Preloga - Glavna ulica 33, Prelog - Tel: 040 646 753