Hitlerova smrt u tajnim dosjeima KGB-a

Tekstualna građa, tiskana
Naslov
Hitlerova smrt u tajnim dosjeima KGB-a / Jean-Christophe Brisard, Lana Parshina ; s francuskoga prevela Dubravka Celebrini. -
Impressum
Zagreb : TIM press, 2019. -
Materijalni opis
322 str. : ilustr (djelomice u bojama) ; 21 cm. -
ISBN
9789538075629
Jezik
Hrvatski
Napomena
Prijevod djela: La mort d’Hitlerdans les dossiers secrets du KGB.
Bilješka o autorima na omotu. - Imensko kazalo.

Poput nekog mitološkog čudovišta i uznemirujuće utvare, Hitler potiče mnoge fantazije. Još od pada Berlina, 2. svibnja 1945., jedno pitanje prevladava: Je li mrtav ili je pobjegao? Prema svjedočenjima preživjelih iz njegova bunkera, ubio se 30. travnja 1945. Zatim je spaljen, kako se nitko ne bi domogao njegova trupla. No upravo je nepostojanje njegova trupla pokrenulo nezaustavljivi niz glasina o tome da je živ.
Leonid Leonov, omiljeni autor sovjetskog režima, 8. svibnja 1945. objavio je vatreni tekst u Pravdi: „Zatražit ćemo materijalni dokaz da se kaplar-strateg nije pretvorio u vukodlaka. Male bebe u cijelom svijetu mogu mirno spavati u svojim kolijevkama. Führerov leš ‘u prirodnoj veličini’ jedino je što Sovjetska armija i njezini zapadni saveznici žele vidjeti.“ Smjer je zadan. Sve dok taj najvažniji dokaz „u prirodnoj veličini“ bude nedostajao, Hitlerova utvara opsjedat će ljudske duhove. Svjedočanstva u kojima se tvrdi da je viđen bit će sve brojnija, a uporna šutnja sovjetskih vlasti samo će ih proširiti i pokrenuti misterij o Hitleru.
Sedam desetljeća nakon pada Berlina, autori knjige su u arhivima FSB-a pokušali razriješiti taj misterij i suvremenim znanstvenim metodama uz pomoć stručnjaka provjeriti autentičnost dokumenata i Hitlerovih posmrtnih ostataka.

Inv.br.
Info
Signatura
Odjel
P28620
Dostupno
327.84 BRISA hit
3
Knjižnica i čitaonica grada Preloga - Glavna ulica 33, Prelog - Tel: 040 646 753