Banner
Gradska knjižnica Omiš

Uspon

Textmaterial, gedruckt Vrsta gradje
978-953-35-8545-1
Titel
Uspon / Stefan Hertmans ; prevela s nizozemskog Romana Perečinec. -
Auflage
[1. izd.]. -
Impressum
Zaprešić : Fraktura, 2023. -
Materialbeschreibung
392 str. ; 21 cm
ISBN
978-953-35-8545-1
Sprache
Hrvatski
Anmerkung
Prijevod djela: De Opgang. -

Što biste učinili kad biste saznali da je kuća u kojoj ste proveli dobar dio svojega života tijekom Drugog svjetskog rata bila dom zagriženog visokopozicioniranog časnika SS-a? Kad bi, toliko godina poslije, dobro vam znane prostorije počele pohoditi sablasti bivših stanara, a kuća u kojoj ste nekoć živjeli i voljeli stala otkrivati svoje jezive tajne?
Proslavljeni belgijski pisac Stefan Hertmans učinio je ono u čemu je najbolji: baš kao i u svjetskim uspješnicama Obraćenica i Slikar i rat, povukao je nit priče i odlučio slijediti je, kamo god ga je trebala odvesti. I baš zbog toga, Uspon je toliko sretan susret detektivske potrage, moćne spisateljske mašte i autobiografije, tako zadivljujući portret jednog interijera u kojem prošlost i sadašnjost odjekuju jednako snažno.
Dok pokušava odgovoriti na pitanje tko se doista krije iza slike fanatičnog flamanskog nacionalista i zloglasnog sljedbenika Trećeg Reicha Willema Verhulsta, pod Hertmansovim se perom iz zaborava pomalja nešto kudikamo vrednije: slika njegove supruge Mientje i njezine gotovo neobjašnjive ljubavi, koju Willemu neće uskratiti nikada, premda će uvijek osuđivati njegova djela.
Čitajući dnevnike i strastvena pisma, sakupljajući sjećanja onih kojima je bračni par Verhulst promijenio živote u dobru i zlu, Hertmansov pripovjedač u Usponu svojom se i njihovom nekadašnjom kućom uspinje od podruma do tavana, od najmračnijih dubina do najsjajnijih visina ljudske duše.

Schlüsselwörter
Inv.-Nr
Info
Unterschrift
KO223111
Erhältlich
821.112.5 HER u
Gradska knjižnica Omiš - Punta 1, Omiš - Tel: 021 757 194