Banner
Općinska knjižnica i čitaonica Bedekovčina

Higijena : živopisna povijest čistoće i nečistoće

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
24128
Naslov
Higijena : živopisna povijest čistoće i nečistoće / Piotr Socha, Monika Utnik-Strugala ; s poljskoga preveo Adrian Cvitanović. -
Impresum
Zagreb : Školska knjiga, 2022. -
Materijalni opis
195 str. : ilustr. u bojama ; 33 cm
ISBN
978-953-0-62281-4
Jezik
hrv, eng
Napomena
Prijevod djela: BrudCuchnąca historia higieny.

Jeste li se ikad zapitali tko se i kada sjetio da trebamo prati ruke, četkati zube, tuširati se, koristiti se dezodoransom i nuždu obavljati u zasebnoj prostoriji? Iako te navike uzimamo zdravo za gotovo, nije uvijek i posvuda bilo tako!

Za razliku od kineskih careva koji su još prije više od tisuću godina puštali vodu u zahodske školjke, stanovnici europskih gradova u isto su vrijeme izlijevali „sumnjiv” sadržaj iz lonaca – na ulicu! Srednjovjekovni kršćanski svetci smatrali su prljavštinu simbolom pobožnosti, a Japanci su bili zapanjeni neurednošću portugalskih putnika koji su na njihove otoke stigli u 16. stoljeću. Dok se Napoleon Bonaparte satima brčkao u kadi, britanske barokne šik-dame tako su rijetko čistile svoje divovske perike da su se u njima razmnožili miševi!

U ovoj ćete knjizi saznati zanimljivosti i nevjerojatne detalje o tim i drugim ˝vonjajućim˝ pričama diljem svijeta i tijekom povijesti: od staroga Egipta te antičke Grčke i Rima, preko srednjovjekovnih epidemija kuge i baroknih trendova u dotjerivanju, do suvremenosti i higijenskih navika astronauta u svemirskim postajama. Običaji koje su ljudi prakticirali u različitim razdobljima i na različitim mjestima pokazat će vam da nije uvijek sve onakvo kakvim se na prvi pogled čini te da su svi ljudi, unatoč svojim osobitostima i ˝mušicama˝ – jednaki.

Inv.br
Info
Signatura
Odjel
C2598
Dostupno
613(D) SOCH h
Dječji odjel
Općinska knjižnica i čitaonica Bedekovčina - Trg Ante Starčevića 3, Bedekovčina - Tel: 049 213 656