Banner
Općinska knjižnica i čitaonica Bedekovčina

Boginje u svakoj ženi : mitski arhetipovi u ženskoj psihi

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
24661
Naslov
Boginje u svakoj ženi : mitski arhetipovi u ženskoj psihi / Jean Sinoda Bolen ; [prijevod s engleskoga Aleksandra Barlović]. -
Impresum
Zagreb : Planetopija, 2023. -
Materijalni opis
363 str. ; 22 cm. -
ISBN
978-953-257-535-4
Jezik
hrv, eng
Napomena
Prijevod djela: Goddesses in every woman : powerful archetypes in women’s lives. - Str. 9-13: Predgovor / Gloria Steinem. - Bibliografija: str. 352-362. - Bilješka o autorici: str. 363.

Zašto jedna žena cijeni brak i djecu, dok druga najveću važnost pridaje neovisnosti i postignućima? Zašto žena u jednom okružju može biti ekstrovertirana, pedantna i vođena logikom, dok se u drugom okružju preobražava u introvertiranu osobu sklonu kućnom životu? Odgovore na to dr. Jean Shionda Bolen, jungovska psihoanalitičarka i psihijatrica, potražila je u grčkoj mitologiji koja svojim intrigantnim pričama simbolizira naša tipična unutarnja stanja i previranja. Grčke boginje Atena, Artemida, Hestija, Hera, Demetra, Perzefona i Afrodita pretvorene u moćne arhetipove mogu nam objasniti negativne sklonosti, ali i istaknuti naše kvalitete, donijeti unutarnje uvide i put razvoja. Što je žena složenija, to je veća vjerojatnost da su u njoj aktivne mnoge boginje i potrebno je odlučiti koje ćemo razvijati, a koje prevladati. Knjiga Boginje u svakoj ženi pokazuje vam kako postići oboje. Najveću vrijednost ove knjige čine trenuci prepoznavanja. Autorica ih naziva “aha” trenucima, a posrijedi je ona sekunda uvida u kojoj shvaćamo i usvajamo, u kojoj prepoznajemo vlastite doživljaje, zbog te istine osjetimo pouzdanje i potom činimo korak dalje prema shvaćanju: “Da, to je razlog.

Inv.br
Info
Signatura
Odjel
A10722
Dostupno
159.9 BOL.J b
Odjel odrasli
Općinska knjižnica i čitaonica Bedekovčina - Trg Ante Starčevića 3, Bedekovčina - Tel: 049 213 656