Banner
Općinska knjižnica i čitaonica Bedekovčina

Brak na prijevaru ; Razgovor pasa

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
25576
Naslov
Brak na prijevaru ; Razgovor pasa / Miguel de Cervantes Saavedra ; sa španjolskoga preveo i bilješkama popratio Karlo Budor. -
Impresum
Zagreb : Disput, 2024. -
Materijalni opis
162 str. ; 21 cm. -
ISBN
978-953-260-479-5
Jezik
hrv, spa
Napomena
Prijevodi djela: 1. El casamiento enganoso ; 2. El coloquio de los perros. - Predgovor prevoditelja: str. [5]-22. - Str. [125]-162: Bilješke uz prijevod / Karlo Budor.
Bilješka o prevoditelju na omotu.

Cervantesovo prozno remek-djelo Uzorite novele iz 1613. zaključuju dva ovdje ukoričena teksta, Brak na prijevaru i Razgovor pasa, koja zapravo čine jednu pripovijest s jedinstvenim narativnim okvirom, i to u novom prijevodu Karla Budora (oni prvi, Ive Hergešića i Josipa Tabaka, potječu iz davne 1949.). Brak na prijevaru neka je vrsta introspekcije vlastite svijesti i savjesti jednog od dvojice likova, u kojoj on “ispovijeda” svoje grijehe i životne zablude. Priča je to o dvostrukoj prijevari u kojoj sudjeluju, ujedno kao akteri i žrtve, jedan muškarac i jedna žena, lakoumni vojnik i žena sumnjiva morala. Na brzinu stupaju u brak te se uzajamno obmanjuju, svatko od njih u želji da izvuče neku materijalnu korist.
U drugoj naraciji, Razgovor pasa, Cervantes ulogu glavnog protagonista i ujedno naratora prebacuje na psa koji natenane izlaže svoje životne pustolovine pune naglih obrata i susreta s različitim predstavnicima ljudskog društva. Drugi pseći lik pažljiv je slušač koji svojim mudrim komentarima popraćuje i donekle usmjerava samu naraciju. Pas koji je preuzeo ulogu naratora ispočetka i sam sudjeluje u nanošenju zla, potom postaje pasivni promatrač, a zatim – za razliku od spomenutih ljudskih likova – pokušava upozoriti na zlo te mu se na koncu čak odluči i aktivno suprotstaviti. Međutim, pošto se uvjerio da je traganje za pravdom jalov posao, okreće se milosrđu i pomaganju bližnjima.

Inv.br
Info
Signatura
Odjel
A11294
Dostupno
860-3 CER br
Odjel odrasli
Općinska knjižnica i čitaonica Bedekovčina - Trg Ante Starčevića 3, Bedekovčina - Tel: 049 213 656