Banner
Općinska knjižnica i čitaonica Bedekovčina

Biti poznat : celebrity kultura na hrvatski način

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
25578
Naslov
Biti poznat : celebrity kultura na hrvatski način / Ozren Biti ; [autor fotografija Marko Lukunić]. -
Impresum
Zagreb : Disput, 2024. -
Materijalni opis
191 str. ; 24 cm. -
ISBN
978-953-260-477-1
Napomena
Bilješka o izvorima: str. [195]. - Bilješke uz tekst.
Bibliografija: str. [165]-184.

Što povezuje Luku Modrića, Miroslava Škoru, Tomislava Špičeka, Borisa Dežulovića, Ellu Dvornik i Alemku Markotić?
To što su javno poznate osobe? Upravo to – “biti poznat” – promotreno kao proces, strategija i cilj, ali i kao etiketa i usud, u ovoj je knjizi prepoznato kao njihov zajednički nazivnik, nešto što artikulira celebrity kulturu na hrvatski način. Svejedno je li ta “poznatost” stečena ili dodijeljena, je li duljeg ili kraćeg vijeka, čim su u igri mediji, sve dok postoji zainteresirana publika i dok se taj tip kapitala može konvertirati u ekonomski, ona je itekako važna odrednica društvenog i kulturnog života u Hrvatskoj. Iz tog je razloga ova studija pokušaj kulturno-antropološkog pronicanja u domaću celebrity kulturu. Ona je posvećena različitim, a opet srodnim fenomenima, izgrađena na tekstualnim analizama, diskurzivnoj analizi i studijama slučaja.
Knjiga Biti poznat: celebrity kultura na hrvatski način više otvara pitanja nego što nudi odgovore, ali i na taj način nastoji promovirati jedno novo, u nas dosad nedovoljno istraživano područje te pobuditi daljnje (znanstvene) interese za nj.

U fokusu predstavljenih istraživanja jest celebrity kultura s mnoštvom svojih referentnih rukavaca poput kulture spektakla i nosivih likova te kulture (celebrityji, mikrocelebrityji, influenceri, blogeri, vlogeri itd.), pitanja životnih stilova, suvremenih digitalnih medija kao alata za proizvodnju vrijednosti u kasnoj fazi postindustrijskog kapitalizma, novomedijskih društvenih mreža. (…) Važan doprinos ovog djela jest u provođenju koherentne, autorski originalne, kritički intonirane i epistemološki relevantne društveno-komparativne znanstvene analize odabranih problemskih fenomena u domeni celebrity kulture te na tragu toga u izvođenju primjerenih i argumentiranih istraživačkih nalaza.
/iz recenzije Hajrudina Hromadžića/

Inv.br
Info
Signatura
Odjel
A11296
Dostupno
316(497.5) BIT b
Odjel odrasli
Općinska knjižnica i čitaonica Bedekovčina - Trg Ante Starčevića 3, Bedekovčina - Tel: 049 213 656