Banner
Općinska knjižnica i čitaonica Bedekovčina

Zablude feminizma : promišljanja o feminističkoj ideologiji

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
25625
Naslov
Zablude feminizma : promišljanja o feminističkoj ideologiji / Vesna V. Godina ; prevela sa slovenskog Anita Peti-Stantić. -
Izdanje
[1. izd.]. -
Impresum
Zaprešić : Fraktura, 2023. -
Materijalni opis
298 str. ; 24 cm. -
ISBN
978-953-358-635-9
Jezik
hrv, slv
Napomena
Prijevod djela: Zablode feminizmarazmisleki o feministični ideologiji.
Bilješka o autorici i prevoditeljici. - Str. [259]-263: Analiza zapadnog razmišljanja o ženskom pitanju / Rudi Rizan. - Str. [265]-267: Aktualno raz-mapiranje ˝bijelog˝ feminizma / Svetlana Slapšak. - Bibliografija. - Kazalo.

Jedna od najčitanijih slovenskih društvenih kritičarki, teoretičarka postsocijalizma i kolumnistica Vesna V. Godina, u knjizi Zablude feminizma: promišljanja o feminističkoj ideologiji razrađuje tezu da se feminizam iz kritične teorije o zapadnim društvima transformirao u ideologiju koja reproducira zapadna kapitalistička društva i gospodarske odnose u njima. Svoj tekst posvećuje milijunima žena koje bijeli zapadni feminizam ne vidi, ali i mnogim bijelim zapadnim feministkinjama koje ne postupaju u skladu sa svojim antropološkim obrazovanjem. Vesna V. Godina ovdje pokazuje koliko je zapadni bijeli feminizam etnocentričan, europocentričan, bio-logičan, ovisan o logikama devetnaestostoljetnog socijalnog i kulturnog evolucionizma, smatrajući da sve to dovodi do nerazumijevanja položaja žena i u zapadnim, a onda osobito u neeuropskim i nezapadnim društvima.
Autorica feminizam promatra i kao kolonijalnu strategiju i praksu te postavlja pitanje funkcionira li suvremeni zapadni bijeli feminizam kao specifičan oblik kulturnog kolonijalizma i specifična praksa podređivanja žena iz neeuropskih i nezapadnih društava zapadnim društvima. Vesna V. Godina svoje teze bogato potkrepljuje uvidima iz antropologije, etnologije i feminističke teorije, a na kraju se hvata
ukoštac s pitanjem što bi danas mogla biti produktivna teorija o “ženskom pitanju”, to jest o “ženskim pitanjima”. U vrijeme kad se žene još uvijek lako mogu odbaciti kao “drugotne”, Zablude feminizma ponudit će vam mnoga pitanja za nova razmišljanja o ovoj temi.

Inv.br
Info
Signatura
Odjel
A11334
Dostupno
316 GOD z
Odjel odrasli
Općinska knjižnica i čitaonica Bedekovčina - Trg Ante Starčevića 3, Bedekovčina - Tel: 049 213 656