Banner
Općinska knjižnica i čitaonica Bedekovčina

Cvjetovi iz kamena

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
25637
Naslov
Cvjetovi iz kamena / Ilaria Tuti ; prevela s talijanskoga Morana Mazor. -
Impresum
Zagreb : Znanje, 2024. -
Materijalni opis
251 str. ; 23 cm. -
ISBN
978-953-360-965-2
Jezik
Hrvatski
Napomena
Prijevod djela: Fiore di roccia. - Bilješka o autorici na omotu.

Dok na strmim obroncima Furlanije bjesne žestoke bitke Prvoga svjetskog rata, a muškarci su raspoređeni na prvim crtama bojišnice, u nizinskim mjestima ostale su samo žene koje se brinu o djeci i starcima.
Navikle da potrebe drugih uvijek stavljaju ispred svojih, žene Timaua suočene su s još jednim zahtjevom talijanskog vrhovnog zapovjedništva. Na bojišnici nedostaje hrane i streljiva, a uspon uskim planinskim stazama jedini je način da ih se ondje dopremi.
Mlada Agata jedna je od mnogih žena koja bez razmišljanja na leđa prti tešku drvenu košaru; naramenice joj se usijecaju u ramena, a ona pognuta kreće put bojišnice. Iako potpuno iscrpljene, nosačice svakog jutra iznova pronalaze novu snagu kako bi došle do vojnika i potom se vratile u dolinu. No opasnost im ne prijeti samo od strmih staza, odrona i lavina. Među stijenama se krije i opasni austrijski snajperist. Jednog dana Agata slučajno naleti na njegovo skrovište i suoči se s neprijateljem…

˝Cvjetovi iz kamena˝ veličanstvena je priča o zaboravljenom dijelu talijanske povijesti, o ženskoj hrabrosti i ustrajnosti karnijskih nosačica, koje su uz pripadnike brdsko-planinskih postrojbi postale temelj i ishodište talijanskoga otpora agresoru.

Inv.br
Info
Signatura
Odjel
A11349
Do 22.07.2024
850-3 TUTI cv
Odjel odrasli
Općinska knjižnica i čitaonica Bedekovčina - Trg Ante Starčevića 3, Bedekovčina - Tel: 049 213 656