Banner
Point d.o.o.

Zanimljiva fizika : paradoksi, pitalice, zadaci, pokusi, zagonetna pitanja i priče sa područja fizike drugi dio

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Zanimljiva fizika : paradoksi, pitalice, zadaci, pokusi, zagonetna pitanja i priče sa područja fizike drugi dio / Ja. I. Perel’man ; prev. Milenko Sevdić. -
Impressum
Zagreb : [Hrvatsko prirodoslovno društvo], 1949. -
Materijalni opis
300 str. : ilustr. ; 22 cm. -
Uputnica
Jezik
hrv, rus
Napomena
Prijevod djela: Zanimatel’naja fizika.
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici Hrv. prirodoslovnog društva u Zagrebu.

PREDGOVOR TRINAESTOME IZDANJU

Ova knjiga predstavlja samostalnu zbirku članaka iz područja fizike i ne može se smatrati direktnim produženjem prve knjige »Zanimljive fizike«.

Uspjeli prve zbirke potaknuo je pisca da obradi ostali materijal, što ga je skupio i tako je načinjena ta druga knjiga ili točnije drugačija knjiga, koja obuhvaća iste dijelove fizike.

I u ovoj knjizi, kao i u prvoj, pisac nije toliko nastojao da saopći novo znanje, koliko da oživi i osvježi one rezultate iz fizike, koje već ima čitalac.
Cilj je knjdge da pobudi djelovanje naučne mašte, da nauči misliti u duhu fizike i da razvije nauku mnogostruke primjene svoga znanja.
Stoga se u »Zanimljivoj fizici« pridaje drugorazredna važnost opisu efektnih pokusa.
Na prvo mjesto se stavljaju fizičke pitalice, interesantne zadaće, poučni paradoksi, zamišljena pitanja, neočekivana ispoređivanja iz područja fizičkih pojava, i t. d.
U traženju takvog materijala pisac se obraćao krugu pojava iz svakidašnjeg života, području tehnike, prirodi, stranicama naučno-fantastičnih romana, — jednom riječju svemu, što se nalazi izvan udžbenika i fizikalnog kabineta, a kadro je da privuče pažnju radoznalog čitaoca, kakav je sovjetski čitalac.

Osobe
Prevoditelj
Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
X897
U čitaonici!
53 PEREL zaf
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306