Banner
Point d.o.o.

Vinkovci [1945-1985.]

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Vinkovci [1945-1985.] / [tekst Zlatko Virc, Dragutin Žanić, Dragan Tonković ; fotografije Tomislav Marmelić... [et al.] ; grafičke tabele i karte Vladimir Ćirić ; likovno-tehnički urednik Božidar Kopić, Marko Kern]. -
Impressum
Vinkovci : Skupština općine, 1985. (Zagreb : Turistkomerc). -
Materijalni opis
134 str. : ilustr. u bojama ; 31 cm
Jezik
hrv, ger, eng
Napomena
Imena autora u kolofonu, Ilustr. u bojama i na spojnim listovima, Nakl. 3000 primj, Zusammenfassung ; Summary.
Digitalizirana knjiga - Original iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

Ova je foto-monografija nastala kao želja da se na poseban način obilježi četrdeset godina života i rada ovoga kraja u novoj Jugoslaviji.
Do tada kraj se razvijao društveno, ekonomski, kulturno-prosvjetno, sportski.
Dolazilo je do migracija, ratnih razaranja i stradavanja, ali razvoj nije išao onim tempom i nije dosegao razinu koju zaslužuje.

Jedna generacija utkala je svoje živote u borbu za socijalnu jednakost, za istinsku slobodu čovjeka, utkala je sebe, lišena vedre mladosti i sređene zrele dobi, bila je prisiljena da se bori.
Kasnije je s mnogo ljubavi i još većeg elana prionula da obnavlja i izgrađuje domovinu.
Previše toga za jednu generaciju, a premalo za čovječanstvo i dovoljno da neizbrisivo ureže svoje tragove u ovu slobodnu samoupravnu Jugoslaviju.
Razvoj je stao 1941, a nastavio se grčevito kretati naprijed 1945. kao da smo htjeli dokazati sebi i drugima da nismo rođeni samo za borbu nego i za rad.

Prođe četrdeset godina u dahu, u izgaranju jedne generacije, a nova već polako preuzima na svoja pleća odgovornost organizacije cjelokupnog društvenog i ekonomskog života i preuzima štafetnu palicu bitke za izgradnju novog društva, kako smo obećali onima palima za slobodu kad su umirali u jurišima, na vješalima, u logorima.

Novo i bolje se gradi, jača, raste.
Svakodnevica života često nas ostavlja ravnodušnima prema svemu što je postignuto, prema čemu smo prije toga stremili i žustro se borili da postignemo.
Tek kad se osvrnemo na prijeđeni put, shvaćamo veličinu napora i razvoja, pogotovo kad pamtimo odakle smo pošli i kamo smo stigli.

Nije ova foto-monografija rezultat ničega drugog do težnje da se izrazi zahvalnost jednoj generaciji i mlađoj kaže odakle kreće i da joj se da poticaj da nastavi dalje.
...

Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
X1284
U čitaonici!
908(497.5) VIRC, vin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306