Banner
Point d.o.o.

Savremena riječ o našoj osnovnoj nastavi

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Savremena riječ o našoj osnovnoj nastavi / napisao Mile Teslić. -
Impressum
Bjelovar : vlast.nakl., 1910. (Bjelovar : Knjigotiskara Adolfa Kolesara). -
Materijalni opis
77 str. ; 24 cm
Jezik
Hrvatski
Digitalizirana knjiga - Izvornik u Narodnoj knjižnici ˝Petar Preradović˝ u Bjelovaru.

Predgovor.

Predajem javnosti ovu svoju radnju, koja je ležala u rukopisu od godine 1906.; tek sam naknadno dodao nešto o školskoj upravi.
U njoj iznosim svoje mišljenje, koje sam zastupao na konferenciji žup. šk. nadzornika i učitelja vježbaonice god. 1906. u Zagrebu pod predsjedanjem predstojnika odjela za bogoštovlje i nastavu Milana Rojca.
Ostajem i moram ostati kod svojih nazora, jer me je i naknadna praksa uvjerila o njihovoj opravdanosti.

Radnja obuhvaća aktuelna, većinom sporna nastavna pitanja, koja se moraju čim prije na čistac izvesti, da se izbjegne čestom eksperimentiranju.
Sva pitanja nijesu jednako iscrpivo obrađena .— kod nekih su samo uvršteni fragmenti, — jer tako prostor i svrha radnje, te narav pitanja traži.
Isticao sam u prvom redu ono, što će u praksi najviše koristiti.

U radnji ima i pitanja, koja na oko nijesu u međusobnoj vezi, ali su uvrštena zato, jer se njima u radnju unosi više svijetla, a želi se slati na put disorijentaciji, koja u tim pitanjima vlada.
Tako je pitanje o artikulaciji obuke u metodičkoj jedinici u radnju uneseno, jer se njim pokazuje, kako se mrtva građa nastavne osnove radom nastavnika u život privađa, a tim radnja cjelovito popunjuje.
U radnji sam želio istaći, kako osnovna škola mora biti narodna, demokratska ustanova, koja se uređuje prama potrebi i snazi naroda, a uz to po mogućnosti drži uporedo korak s napretkom ljudske kulture. pozicijama našega nastavnoga rada, pa stvar prosuđujem više na osnovi vlastitoga promatranja i iskustva, nego po tuđim izvorima.

Držim, da će ova radnja, pa makar ne bila dotjerana u svemu, dobro poslužiti i školskoj upravi i učiteljstvu, naročito mlađem, koje ima malo životnog iskustva, a koje se sporo stječe i obično skupo plaća. Želio sam našoj zajedničkoj stvari nešto pomoći, a zadovoljstvo, ako u tom što uspijem, bit će mi najmilija nagrada.

M. T.

Osobe
Autor teksta
Tekstualno Pretraživanje
Inv.br.
Info
Signatura
X1627
U čitaonici!
37(091) TESLI sav
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306