Banner
Point d.o.o.

Vinkovci, jeseni te krase

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Vinkovci, jeseni te krase / Zvonimir Tanocki ; [prijevod Ljubica Krajcar ; fotografija Zvonimir Tanocki]. -
Impressum
Zagreb : Hit-art, 2001. -
Materijalni opis
120 str. : ilustr. u bojama ; 34 cm
Uputnica
ISBN
953-98652-0-4
Jezik
hrv, eng
Napomena
Tekst usporedo na hrv. i engl. jeziku.
Digitalizirana knjiga - Original iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

U povijesnim izvorima mjesto Vinkovci spominje se kao kulturno sjedište - prijestolnica Sokadije.
Prije svega to se odnosilo na bogatsvo, raznolikost i ljepotu tradicijske baštine, njenu uščuvanost po starosjedilačkim obiteljima ovoga kraja u materijalnim i duhovnim očitovanjima - sve do današnjih dana.
Istodobno, znakovito je prihvaćanje te iste baštine od velikoga broja doseljeničkih obitelji iz različitih
krajeva Hrvatske i Hrvata izvan Domovine koji su stoljećima, ali i posljednjim desetljećima 20. stoljeća dolazili i ostajali živjeti na ovoj slavonsko-srijemskoj zemlji.
U Vinkovcima i njegovim okolnim mjestima, unatoč neminovnim kulturno-povijesnim utjecajima i određenim promjenama i prilagodbama, sve je u prošlosti zračilo ljepotom različitih izričaja šokačke baštine.

Brojne etničke skupine koje su uz domoroce Šokce i druge doseljene Hrvate povijesno nastanjivale ovo područje i tu su do današnjega doba ostavile svojega traga, sačuvale su generacijama obilježja i ljepotu svoje tradicijske baštine kao dodatnu osobitost, vrijednost i bogatstvo cijeloga ovoga područja.

Na prijelazu 19. u 20. stoljeće i na ovim prostorima pod utjecajima opće industrijalizacije i razvoja građanske kulture, seoske prilike, gospodarstvo, život, rad, kultura... ubrzano su se mijenjale.
Mijenjalo se i narodno graditeljstvo, brojne i različite rukotvorine temeljene na tradiciji, odjeća, moda...
Starinsko ruho je raslojavano sa sve češćim unosima industrijskih tkanina, drugih materijala i izrađevina koje je nudilo tržište, a mladež prihvaćala kao nešto novo, tada za njih privlačno, s puno do tada nepoznatoga sjaja i raskoši i dakako, pojednostavljene proizvodnje.

Izrada narodnih rukotvorina i obrtništva sve više dobiva silaznu putanju.
Stare generacije odlaze, a nove dolaze.
Potrebe za tradicijskim predmetima, prije svega odjevnim, smanjuju se.
Vinkovački kroničar zabilježio je 1930. godine vjenčanje posljednje, vinkovačke, šokačke, graničarske djevojke Marije, Seke Zaluški, Danišine - u šokačkoj narodnoj nošnji i s cvijećem u pletenici.
Stari Vinkovčani se sjećaju, kako su do rata 1941. godine, posljednje mlade vinkovačke snaše, koje su nosile skute i zavijale se u šamije - zlatare, bile snaša Liščića i snaša Zaluški, Danišina.

Osobe
Autor teksta
Prevoditelj
Ključne riječi
Tekstualno Pretraživanje
Inv.br.
Info
Signatura
X1462
U čitaonici!
39 TANOC vin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306