Banner
Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin

Japanski tranzistorski prijemnici gramofoni i magnetofoni

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
Naslov
Japanski tranzistorski prijemnici gramofoni i magnetofoni / Velimir Mesaroš, dipl. inž.. -
Impresum
Beograd : Tehnička knjiga, 1972. -
Materijalni opis
241 str : ilustr.sheme tablice ; 22 cm. -

PREDGOVOR
Na našem tržištu je sve veći asortiman japanskih tranzistor skih prijemnika i drugih elektroakustičkih uređaja.
Da se obim ranije knjige »Opravka radio aparata i akustičkih uređaja« ne bi još više proširio, rešeno je da se izdaje posebna knjiga koja će tretirati opravku i održavanje samo aparata japanske proizvodnje.
Obuhvaćeni su samo aparati za široku potrošnju, dakle prijemnici svih vrsta, magnetofoni i gramofoni, ono što se može videti po našim trgovinama.
Zbog specifičnosti u konstrukciji i karakteristika aparata japanske proizvodnje, izneli smo u prva tri dela knjige specifične odlike prijemnika, magnetofona i gramofona.
Sa sistematskim načinom pronalaženja i otklanjanja grešaka, kao i kvalitetnim ispitivanjima i svim merenjima sa time u vezi.
Pored toga objašnjena je mehanička reglaža magnetofona i gramofona.
I ova knjiga je pisana za radiomehaničare i tehničare koji već imaju osnovno znanje iz tranzistorske tehnike, tako da nisu objašnjena pojedina osnovna kola tranzistora. Samo kod manje poznatih veza dali srno kratko objašnjenje rada kola. Isto tako se predpostavlja i poznavanje principa rada prijemnika, magnetofona i gramofona.
U četvrtom delu, prikazano je 165 aparata raspoređenih po proizvođačima. Pored najvažnijih karakteristika dat je kratak tehnički opis električne šeme.
Šeme su sakupljene na kraju u prilogu.
Peti deo sadrži nekoliko tabela koje se najčešće primenjuju u praksi kao i tabele obeležavanja elemenata po japanskim standardima.
Kako se neki parametri sve više iskazuju u decibelima dat je uporedni pregled decibela prema raznim nultim nivoima.
Najzad opširna uporedna tabela japanskih i evropskih poluprovodnika dopunjuje knjigu.
Knjigu sam pisao na bazi servisnih uputstava japanskih proizvođača i ovom prilikom želim da se svima njima, kao i njihovim predstavništvima u našoj zemlji, zahvalim na pruženoj pomoći.
AUTOR

Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
S523
U čitaonici!
621.39 MESAR jap
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306