Banner
Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin

Kasetofoni : sa zbirkom električnih shema

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
Naslov
Kasetofoni : sa zbirkom električnih shema / Borislav V. Šesterikov dipl. inž.. -
Impresum
Beograd : Tehnička knjiga, 1977. -
Materijalni opis
209 str.%cilustr. sheme tablice ; 20 cm. -
Jezik
Srpski

PREDGOVOR
Kasetofon je dobio naziv po „kaseti˝ u kojoj se nalazi magnetofonska traka na kojoj se vrši snimanje zvuka.
Kasetofon je proizašao iz magnetofona i može se reći da će u skoroj budućnosti kod neprofesionalnih uređaja u potpunosti da zameni magnetofon.
Kasetofon se pojavio u vreme kad je magnetofon bio i konstruktivno i tehnološki vrlo razvijen, pa su osnovni principi rada ostali skoro isti, samo što je kompaktniji od magnetofona, manjih dimenzija, potpuno tranzistorizovan, te je pogodan za različite kombinacije sa radio-prijemnikom ili gramofonom, što se za magnetofon ne može reći.
Na izvestan način ovo je uslovilo podelu materije u ovoj knjizi odnosno: prvo su opisani principi magnetnog snimanja zvuka i u vezi sa tim rad kasetofona, kako monofonskih, tako i stereo i kvadrofonskih, a zatim kasetofon u kombinaciji sa radio-prijemnikom i gramofonom (mono, stereo i kvadro).
Pored ovoga, ukratko su prikazani i automobilski kasetofoni, koji su vrlo pogodni za upotrebu u kolima.
U pretposlednjoj glavi obrađeni su kasetoskopi, tj. uređaji za snimanje video i tonskog signala na magnetnu traku.
Tako kasetoskop zahteva jednu novu oblast tehnike, ipak se i za njega može reći da će u relativno kratkom vremenu ući u svakodnevnu upotrebu, i da će slično kasetofonu i kasetoskop u kombinaciji sa TV prijemnikom postati uređaj malih dimenzija za svakodnevnu upotrebu.
U poslednjoj glavi, koja se odnosi na drugi deo ove knjige, data je zbirka električnih šema različitih kasetofona, kartofona i kasetoskopa, koji se najčešće sreću na našem tržištu, tako ovaj drugi deo knjige čini sa prvim delom jednu celinu. Koristim ovu priliku da zahvalim sledećim proizvođačima; Aiwa, Bigston, BST, Ei-Niš, Grundig, Ferguson, Iberia, ITT Schaub—Lorenz, National, Nord Mende, Pioner, Philips, RCA, Saba, Sanyo, Sansui, Sharp, Sony, Taiwan, Ten, Toshiba, Telefunken i Uher, koji su mi dozvolili da objavim njihove tehničke podatke i šeme.
Beograd, decembra 1975. g.
Autor

Osobe
Autor teksta
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
S676
U čitaonici!
621.38 šESTE kas
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306