Banner
Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin

Stari gradovi, dvorci i crkve sjeverozapadne Hrvatske

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Stari gradovi, dvorci i crkve sjeverozapadne Hrvatske / Tomislav Đurić, Dragutin Feletar. -
Izdanje
drugo dopunjeno izd. -
Impresum
Varaždin : NIŠRO Varaždin , 1981. -
Materijalni opis
198 str. : ilustr. ; 24 cm. -
Jezik
Hrvatski
Napomena
FELETAR, Dragutin
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici POINT d.o.o. u Varaždinu.

Osnovni poriv za sastavljanje ove knjige bila je želja da se još jednom upozori na vrijedne kulturno-povijesne objekte, koji još i danas postoje u ovom dijelu SR Hrvatske, kako bismo ih više posjećivali i, što je osnovno, kako bismo im posvetili više pažnje i bolje ih čuvali.
Većina spomenutih objekata nije u sjajnom stanju, dapače mnogi propadaju vrlo brzo i nepovratno.
Ova knjiga također postavlja pitanje: da li tako mora biti i koliko smo sami odgovorni za takvo stanje ?! Dakle, pozivamo vas da pođete u posjet tim starim zdanjima, da zagledate u njihova njedra, da na licu mjesta ustanovite njihovu nesumljivu umjetničku i povijesnu vrijednost, te da na temelju tih saznanja budete uključeni u plejadu onih koji bi trebali i moraju poraditi na njihovu spašavanju.
Radi naše, a još više radi dolazećih generacija.
Stara zdanja nijemi su svjedoci i radosnih i tužnih trenutaka naše povijesti, ona su mjesto gdje se uči za bolju sadašnjicu i sutrašnjicu.
U mnogima od njih mučeni su i zlostavljani kmetovi i seljaci, nemoćni i potlačeni, u nekima su mučeni i pogubljivani napredni ljudi, revolucionari i komunisti.
Trebamo posjetiti ta mjesta zbog odavanje pošte takvim žrtvama, ali i prvenstveno zbog toga da na tim primjerima učimo kako takvih nepravdi ne bi više bilo.
Neka stara zdanja podsjećaju nas pak, i na svijetle trenutke naše povijesti: tu su održani i osnivački sastanci partizanskih jedinica, napredne konferencije i slično.
Stara zdanja su mjesto pijeteta i učenja, ona ne bi smjela nestati s lica zemlje jer najrječitije govore o dobrom i zlom što je prošlo na ovom tlu.

Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
Zbirka
X771
On-line
949.75 ĐURIĆ sta
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306