Banner
Knjižnica i čitaonica grada Preloga

Priručnik za popravak radio-prijemnika : Sheme spajanja i servisni podaci Knjiga prva

Kompjutorski medij, dokumenti - PDF Vrsta gradje
Naslov
Priručnik za popravak radio-prijemnika : Sheme spajanja i servisni podaci Knjiga prva / Alfred Židan. -
Izdanje
drugo dotjerano izdanje
Impresum
Zagreb : Tehnička knjiga, 1962. -
Materijalni opis
208 str : ilustr. sheme tablice ; 22 cm
Jezik
Srpski
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici POINT d.o.o. u Varaždinu.

PREDGOVOR PRVOM IZDANJU

Popravak tvorničkih prijemnika ne predstavlja uvijek jednostavnu zadaću, pogotovu ako se njihov spoj razlikuje od uobičajenih standardnih spojeva ili je pak prijemnik bio često na popravcima, pa se više ne zna
koji je dio ili spoj ostao originalan, a koji nije.
Poseban još problem nastaje onda, ako je potrebno prijemnik ugoditi, a nije poznat raspored elemenata za ugađanje, već ga treba istom ustanoviti pokusom, što ne zahtijeva samo mnogo vremena, već postoji mogućnost da se razgode i ispravno ugođeni krugovi.
Sve ove poteškoće bit će lako uklonjene ako raspolažemo originalnom shemom dotičnog prijemnika i uputama za ugađanje njegovih krugova, no takvi podaci nisu svakom pristupačni, naročito ne za starije, kod nas najrasprostranjenije tipove.
U želji da se radio-tehničarima i radio-mehaničarima olakša rad prilikom popravljanja aparata, sastavljen je ovaj priručnik, u kojem je obuhvaćeno stotinjak shema najčešće upotrebljavanih inostranih i domaćih radio-prijemnika razdoblja od unazad dvadesetak godina.
Dakako da nije bilo moguće obuhvatiti sve tipove prijemnika koje bi pojedinci željeli,
jer bi to premašilo opseg priručnika.
To je ostavljeno za drugi dio knjige, u kojoj će biti objavljene sheme i podaci za prijemnike domaće proizvodnje koji će biti konstruirani nakon izlaženja ovog priručnika, te manjkajući tipovi stranih aparata.
Ta će knjiga biti također dopunjena shemama specijalnih uređaja kao što su magnetofoni, pojačala, mjerni
instrumenti i prijemnici najnovijih tipova.

Od najnovijih AM/FM supera obuhvaćen je u prvom dijelu ovog priručnika samo jedan najizrazitiji predstavnik te vrsti (»Ingelen 855/3D-W«), da posluži kao uvod u tehniku spajanja i ugađanja za ovakve vrsti prijemnika.
Domaćih AM/FM supera do časa sastavljanja priručnika još nije bilo u prodaji, stoga će oni biti obuhvaćeni tek u drugom dijelu.
Također je i od novijih strujno-baterijskih aparata predviđen opis jednog izrazitog standardnog tipa (»Lorenz/Schaub Polo III«).

U priručniku je, osim shema i uputa za ugađanje raznih prijemnika, iznesen postupak ugađanja titrajnih krugova supera, dok se za ostala područja popravaka tvorničkih prijemnika, kao što je sistematsko pro-
nalaženje grešaka i njihovo uklanjanje itd., čitalac upućuje na specijalnu literaturu koja kod nas postoji.
Pri sastavljanju ovog priručnika služio sam se podacima koje sam sakupio tijekom niza godina, te podacima koje sam dobio od tvornica čije su sheme objavljene, a dale su mi dozvolu za takvo objavljivanje, na čemu im na ovom mjestu najljepše zahvaljujem!

U Zagrebu, septembra, 1957. godine.

Autor

Osobe
Autor teksta
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X926
U čitaonici!
621.38 ŽIDAN ele2
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306