Banner
Pomorski fakultet u Splitu

Sokolstvo i gimnastika, Varaždin : 1877/78-1998

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
Naslov
Sokolstvo i gimnastika, Varaždin : 1877/78-1998 / [autor Ivan Kristofić, Milan Remar, Stjepan Stolnik ; suradnici Damir Hrelja...[et al.] ; naslovnica Željko Prstec]. -
Impresum
Varaždin : Gimnastički klub Vindija, 1998. -
Materijalni opis
223 str. : ilustr. ; 25 cm
ISBN
953-97651-0-2
Jezik
Hrvatski

Iz recenzije:

U uvodnom dijelu teksta ˝Sokolstvo˝ daje se jezgrovit pregled motivacijskih čimbenika ubrzanog razvoja tjelovježbe u Europi krajem 18. i početkom 19. stoljeća.
Autor, logikom povijesnog događanja, ističe značenje češkog sokolskog pokreta koji se ˝prožet idejom panslavizma i jakog naboja domoljublja, pod sloganom ˝Jačajmo se.˝ (ojačati tijelo gimnastikom, a duh organizacijom), proširio brzo na sve slavenske, a posebno na južnoslavenske zemlje.˝ U toj mreži sokolskih organizacija posebno će mjesto pripasti Hrvatskom sokolu osnovanom u Zagrebu 1874. godine.
Poglavljem ˝Vrijeme pojave sokolstva u Varaždinu˝ autor daje preglednu sliku društveno-političkih događanja u prvim desetljećima druge polovice 19. stoljeća, koja će stvoriti okvir za rađanje sokolstva i u Varaždinu.
Pritom se ukazuje na događaje koji su u samom Varaždinu 60-ih godina prošlog stoljeća, nakon˝ sloma ilirskih perspektiva sredinom XIX. stoljeća˝, nagovijestili ponovni uzlet nacionalnog duha.
17. siječnja 1860.
Društvo narodnog kazališta priređuje Freudenreichove ˝Graničare˝ pred prepunim gledalištem, utemeljeno je Društvo rilčara i sačmara (1861.), a izašao je i prvi broj ˝Podravskog ježa˝ (1862.) pun žalaca na germansku i mađaronsku protuhrvatsku aktivnost. 1867. godine tiskan je prvi varaždinski tjednik na hrvatskom jeziku ˝Pučki prijatelj˝ (Bartola Francelja) itd.˝ U takvom okružju, a na zasadima već postojeće tradicije tjelovježbe, niknut će u Varaždinu godine 1877/78.
Varaždinski sokol.
Autor je brižno prikupio podatke o najznačajnijim nastupima, prvim uspjesima i osvojenim odličjima te obilježjima djelovanja Varaždinskog sokola do 1885. kada za duže vrijeme, prema raspoloživim izvorima, zamire svaka sokolska djelatnost u Varaždinu.
U traženju odgovora na pitanje zbog čega sokolstvo za punih 17 godina nestaje iz Varaždina citiraju se mišljenja raznih autora koji su se već bavili ovom problematikom, ali se donosi i vlastiti sud prema kojem razloge gašenja sokolstva u Varaždinu treba tražiti i u političkim prilikama sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća.
...

Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
Zbirka
S1143
U čitaonici!
796(091) KRIST sok
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306