Banner
Pomorski fakultet u Splitu

Je li osvještavanje politika transformacijska praksa? Teorijsko razmatranje osvještavanja politika u kontekstu raznolikosti i deliberacije

E-građa, članci-separati Vrsta gradje
Naslov
Je li osvještavanje politika transformacijska praksa? Teorijsko razmatranje osvještavanja politika u kontekstu raznolikosti i deliberacije / Judith Squires. -
Impresum
[s.l.] : Judith Squires, [s.a.]. -
Materijalni opis
12 str ; 28 cm. -
Jezik
Hrvatski
Napomena
Objavljeno u posebnom izdanju Social Politics na temu „Rodno osviještene politike˝ koje je uredila Sylvia

Cilj je ovoga članka istražiti osvještavanje politika kao transformacijsku strategiju, a ne kao birokratsko sredstvo integracije ili proces postavljanja agende, smještajući ga u odnosu na trenutačnu zaokupljenost javnih politika „raznolikošću˝ i novije teorijske rasprave koje se tiču ostvarivanja demokratske uključenosti.

U prvom se dijelu članka skicira trostruka tipologija uključivanja, preusmjeravanja i izmještanja (Squires, 1999) te se osvještavanje politika smješta u tu tipologiju.
Tvrdim da dok je osvještavanje politika moguće prikazati kao strategiju izmještanja (pri čemu se jednaki tretman i pozitivna akcija shvaćaju kao strategije uključivanja, odnosno prusmjeravanja), svaka od strategija uključivanja, preusmjeravanja i izmještanja može se naći i unutar samih praksi osvještavanja politika.
Potom nastavljam ocrtavanjem naših različitih pristupa osvještavanju politika, skicirajući jake i slabe strane svakog od njih.
Premda priznajem jake kao i slabe strane integracionističkih pristupa i pristupa postavljanja agende, osobito zagovaram potrebu za razvojem potencijala transformacijskog pristupa.
Kako bih razvila trenutačno nedostatno specificiran potencijal transformacijskog modela osvještavanja politika, razmatram koristi od integriranja teorija demokratske uključenosti u model osvještavanja politika.
Iznosim stav da se, povećan predanošću demokratskoj uključenosti, taj transformacijski model osvještavanja politika može najbolje smjestiti tako da odgovara - sve važnijim - zahtjevima raznolikosti.
Jer dok je pojam osvještavanja politika nedavno prizvan u odnosu na antirasizam i politike skrbi za osobe s invalidnošću (vidjeti Shaw, 2004: 5-6), malo je toga do danas učinjeno u smislu razvoja strategije raznolikošću osviještene politike, za razliku od rodno osviještene politike.

Osobe
Autor teksta
Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X991
On-line
141 SQUIRES je
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306