Banner
Osnovna škola ˝Vladimir Nazor˝, Križevci

Kolera i kako ćemo se od nje čuvati

E-građa, knjige Vrsta gradje
Nacin citiranja Citiranje MARC prikaz MARC
Naslov
Kolera i kako ćemo se od nje čuvati / Vladimir Vrabčević. -
Impresum
Zagreb : Tiskara hrv. stranke prava d.d., 1910. -
Materijalni opis
31 str ; 16 cm. -
Jezik
Hrvatski
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici POINT d.o.o. Varaždin.

PREDGOVOR.
Skoro svake godine čita se u novinama, da se sad ovdje, sad ondje javlja pošast azijatske kolere (Cholera asiatica) i te vijesti pro-uzrokuju veliki strah među pučanstvom.
Taj strah dolazi stoga, jer se kolera pojavi iznenada, naglo se širi, i najzdraviji ljudi u silnim mukama sasma izobličeni pogibaju za malo sati.
U Rusiji je prošle i ove godine poginulo od kolere preko 100.000 ljudi, a i dan danas tamo neprestano hara.
Pošto je ove godine i baš u zadnje vrijeme kolera prešla rusku granicu i pojavila se u nekoliko slučajeva u Mađarskoj, Beču i Italiji, dakle u našoj neposrednoj blizini, smatrao sam nužnim uputiti pučanstvo u narav te kužne bolesti i podučiti ga, kako će se očuvati u slučaju, ako se ona pojavi u našoj domovini.
Prije svega za točno razumijevanje moram navesti, da postoje dvije vrste kolere i to: obična domaća kolera (Cholera nostras) i azijatska pošasna kolera (Cholera asiatica).
Obe ove bolesti pokazuju u početku slične znakove oboljenja: lijavicu i bljuvanje, ali se bitno razlikuju u tome, što obična domaća kolera nije priljepčiva, ne prelazi od čovjeka na čovjeka, blage je naravi i rijetko kada prouzrokuje smrt.
Obična domaća kolera pojavljuje se za vrijeme velike žege u mjesecima srpnju, kolovozu i rujnu u pojedinim slučajevima, rjeđe više slučajeva najedamput, a kao pošast nikada.
Uzroci oboljenja na domaćoj koleri jesu na-hlada, neuredan način življenja, neumjerenost u hrani, neumjernost u uživanju nezrelog voća, krastavaca, pokvarenog mesa, rffie, piva. uzavrelog vina itd., a također nestašica zdrave vode za piće.
U ovim .ljetnim mjesecima širi se ova domaća kolerična bolest, jer vrućina brzo pokvari i rastvara hranu i jer u ovim mjesecima vlada obično nestašica dobre pitke vode.

Osobe
Autor teksta
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X843
U čitaonici!
61 VRABČ kol
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306