Banner
Gradska knjižnica grada Donjeg Miholjca

Prirodne sile mijenjaju lice zemlje : I. dio

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Prirodne sile mijenjaju lice zemlje : I. dio / Zvonimir Kulundžić. -
Impressum
Zagreb : Nakladni zavod Hrvatske, 1950. -
Materijalni opis
31 str. : ilustr. ; 15. -
Jezik
Hrvatski
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici Hrv. prirodoslovnog društva u Zagrebu.

O POSTANKU NAŠE ZEMLJE

Dok smo u tridesetom svesku ove knjižnice opisali kako izgleda naša Zemlja, u ovoj ćemo knjižici govoriti o stalnim promjenama, koje nastaju na licu zemaljske kugle pod utjecajem različitih prirodnih sila.
Prirodne sile, koje mijenjaju lice naše Zemlje, dvojake su: jedne djeluju iz Zemljine unutrašnjosti, a druge iz atmosfere, koja obavija čitavu Zemaljsku kuglu.
Međutim, da bismo mogli pravilno razumjeti one sile, koje djeluju iz Zemljine unutrašnjosti na njeno lice, dakle na njenu površinu, morat ćemo najprije reći nekoliko riječi o tome, kako je nastala naša Zemlja i kako izgleda u svojoj unutrašnjosti.
Pojedine kršćanske crkve učile su od davnine, a čine tako i danas gdje to još mogu, da je Zemlju jednostavno stvorio bog i to iz ničega.
Međutim, svećenici drugih religija naučavali su razne druge priče o postanku i položaju Zemlje.
Tako su na pr. svećenici kod starih Indijanaca stvorili uvjerenje, da se Zemlja nalazi na leđima goleme kornjače, koja pliva po eskrajnom moru.
kod Indijaca, da se nalazi na leđima golema bijelog slona, koji stoji u dubokom moru, a kod Hindusa, da ona stoji na leđima goleme krtice.
Po jednoj drugoj hinduskoj legendi, stvorilo se opet, u vodi, koja je postojala odvajkada, vječito, samo od sebe zlatno jaje, iz kojeg se izlegla boginja Prajani. Izlazeći iz tog jajeta, ona ga je razbila; od donje polovice nastala je Zemlja, a od gornje nebo...

Osobe
Autor teksta
Urednik
Ključne riječi
Tekstualno Pretraživanje
Inv.br.
Info
Signatura
X483
U čitaonici!
531 KULUN pri1
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306