Banner
Gradska knjižnica grada Donjeg Miholjca

Povijest domaćih životinja

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Povijest domaćih životinja / Dr. Georgij Kodinec. -
Impressum
Zagreb : Školska knjiga, 1951. -
Materijalni opis
114 str. : ilustr. ; 19. -
Jezik
Hrvatski
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici Hrv. prirodoslovnog društva u Zagrebu.

Iz UVODA
Život i ekonomsko djelovanje čovjeka nerazdvojivo su povezani s domaćim životinjama.
Kod primitivnih naroda na početnom stupnju razvoja nalazimo mali broj odlika domaćih životinja, ali se on stalno povećava uporedo s podizanjem kulturne razine.
U vezi s kulturnim razvojem pojedinog naroda ne ispoljava se samo povećanje broja vrsta domaćih životinja, koje se drže radi koristi, već i uzgajanje tih životinja s određenom svrhom i nastojanjem, da se kod njih usavrše tražena svojstva i sposobnosti.
Još i sada ima divljih plemena, koja nemaju domaćih životinja, a njihov kulturni razvoj je na niskom stupnju. S druge strane u zemLjama s visokom kulturom nalazimo razvijenu stočarsku proizvodnju te mnogo pasmina i bagra domaćih životinja sa dotjeranim ekonomskim sposobnostima. S pravom se stoga može tvrditi, da je stanje stočarske proizvodnje i kvalitet domaćih životinja sigurno mjerilo ne samo ekonomskog već i kulturnog stupnja svake zemlje.

Značaj domaćih životinja izražen je prije svega u njihovoj ekonomskoj vrijednosti, t. j. njihova motorna snaga, kojom se nadoknađuje fizički rad, te proizvodnja animalnih produkata za prehranu ljudi i važnih sirovina za industriju i domaću preradu.
Od domaćih se životinja konačno dobiva stajski gnoj kao važno sredstvo za regeneraciju oranica i održavanje plodnosti tla.
Osim toga pojedine vrste domaćih životinja zadovoljavaju estetske i sportske zahtjeve savremenog čovjeka, te na taj način indirektno vrše ekonomsku ulogu.
....

Osobe
Autor teksta
Tekstualno Pretraživanje
Inv.br.
Info
Signatura
X514
U čitaonici!
636.01(091) KODIN pov
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306