Banner
Point d.o.o.

Borci protiv smrti

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Borci protiv smrti / Paul de Kruif ; prev. Margita Čeh ; pogovor P. Tomašić. -
Impressum
Zagreb : Hrvatsko prirodoslovno društvo, Tipografija-grafičko nakl. zavod, 1949. -
Materijalni opis
379 str. ; 22 cm
Uputnica
Jezik
hrv, eng
Napomena
Prijevod djela: Man against death.
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici Hrv. prirodoslovnog društva u Zagrebu.

NAPOMENA

Borci protiv smrti« napisani su u prvom redu na osnovi temeljitoga proučavanja izvornih znanstvenih radova, koji prikazuju pothvate ličnosti koje ovo djelo spominje.
To je proučavanje nadopunjeno opsežnim čitanjem znanstvene literature, koja otkriva stanje znanja (ili neznanja) Što je vladalo na pojedinom području prij« otkrića ovih boraca protiv smrti.
Opširna bibliografija, koja bi pojedinačno nabrajala sve te znanstvene radove, izvještaje i knjige, iznosila bi čifav popis, gotovo tisuću posebnih naslova.
Takav popis u knjizi, kojoj jejedina svrha da ispriča jednostavnu . priču o znanstvenim događajima priprostim ljudima, činio bi se hvalisavim i preuzetnim.
Osim Finsena, Schaudinna i Semmehveisa, koji su se preselili u vječnost davno pri:e nego što je započelo ovo djelo, pisac je osobno poznavao glavne ličnosti ove knjige.
Njegova je metoda bila ova: Najprije je proučio izvorna djela tih ličnosti, a zatim se, oboružan tim znanjem, uputio osobno do njih, da ispita najskrovitije pojedinosti njihovih pothvata.
Takve se pojedinosti (osim možda kod Semmelweisa, koji je pisao naivno i bez suzdržavanja) rijetko kad pojavljuju u znanstvenim izdanjima.
Primjenom ovakve metode prethodnoga proučavanja znanstvenih radova uz lični dodir, pisac je ove knjige nastojao prikazati velika djela ovih boraca protiv smrti, kako su se ona doista događala, dotaknuvši se onih nejasno romantičnih okolnosti, u kojima su se ostvarila.

PAUL DE KRUIF

Osobe
Autor teksta
Prevoditelj
Tekstualno Pretraživanje
Inv.br.
Info
Signatura
X891
U čitaonici!
61(091) KRUIF bor
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306