Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Poziv biblijskih proroka

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
6469
Naslov
Poziv biblijskih proroka / Mato Zovkić. -
Impressum
Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2012. (Zagreb : Denona). -
Materijalni opis
299 str. ; 24 cm. -
ISBN
9789531106849
Jezik
Hrvatski
Bibliografija: str. 281-291 ; Bibliografija iza svakog poglavlja , Kazalo autora.

Knjiga nudi studentima teologije i drugim zainteresiranim čitateljima egzegetsku analizu i teološku sintezu poziva sedam starozavjetnih i četiri novozavjetna proroka: Mojsija, Ilije, Amosa, jeruzalemskog Izaije, Jeremije, Deuteroizaije, Tritoizaije, Isusa, Pavla, ivanovskog Starješine i Ivana, autora Otkrivenja.
Bog je proroke pozivao i slao da ponajprije svojim suvremenicima pokazuju znakove njegove spasenjske nazočnosti u povijesnim okolnostima. Kasnije su učenici proroka zapisali njihove propovijedi za novi naraštaj tražitelja Boga u njihovim povijesnim prilikama. Ti su učenici zapisivali i ispovijesti proroka o doživljaju Božjeg poziva, koji su proroci sa zvanjem priopćili svojim suradnicima i protivnicima tek nakon upornog osporavanja praznovjernog puka, službenih vjerskih poglavara, lažnih proroka ili političkih djelatnika.
Bog im je obećavao da će biti uz njih, ali nije jamčio da će uvijek uspijevati u svojem djelovanju. Ti doživljaji poziva i danas pokazuju čitateljima misteriozni susret s Bogom, koji je pozvane uznemirivao sve dok se nisu odazvali na prepoznavanje Božje nazočnosti u promjenjivim povijesnim događajima i na življenje u skladu s Božjim pozivom. Biblijski proroci i danas su dokaz da Bog postoji te da je moguće biti otvoren Bogu i bližnjima u svim životnim situacijama.

Inv.br.
Info
Signatura
22139 Sv. B
Dostupno
27-27 ZOV p
8970
Dostupno
27-27 ZOV p
8976 Sv. A
Dostupno
27-27 ZOV p
UKUPNO: 3
Biskupijska knjižnica Varaždin - Zagrebačka 3, Varaždin - Tel: 042 314 161