Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Crkveni partikularni sabori i dijecezanske sinode na području Hrvatske i drugih južnoslavenskih zemalja

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
6498
Naslov
Crkveni partikularni sabori i dijecezanske sinode na području Hrvatske i drugih južnoslavenskih zemalja / Velimir Blažević. -
Impressum
Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2012. (Zagreb : Denona). -
Materijalni opis
437 str. : faks. ; 24 cm. -
ISBN
9789531106115
Jezik
hrv, slv, eng
Napomena
Slika autora i bilješka o njemu na omotu.
Bibliografske bilješke uz tekst , Povzetek ; Summary.

Crkva u pogledu vlasti upraljvanja uglavnom ima svojevrsni monarhijski karakter, no u njoj postoje i oblici kolegijaliteta i zbornog nastupanja i odlučivanja. To se događa na saborima, od općih ili ekumenskih do provincijalnih ili pokrajinskih, i djelomično na dijecezanskim ili biskupijskim sinodama.
Razne vrste sabora, kao i dijecezanske sinode tijekom povijesti održavane su i na području Hrvatske i drugih južnoslavenskih zemalja. Njima se bavi ova knjiga, koja se po brojnosti evidentiranh i ukratko prikazanih partikularnih crkvenih sabora i dijecezanskih sinoda na navedenom području može držati jedinstvenom na hrvatskom jeziku. To potvrđuje i broj navedenih sabora (51), od kojih su neki bili generalni i ekstrateritorijalni, a većina njih nacionalni i pokrajinski, te više od 360 dijecezanskih sinoda, za koje se pouzdano zna iz objavljene literature i sačuvanih pisanih izvora.
S obzirom na ulogu koju su crkveni sabori i dijecezanske sinode općenito imali za očuvanje čistoće vjere i uređivanje crkvene stege i ćudorednog života klera i naroda, a takvu ulogu i važnost također su imali partikularni sabori i dijecezanske sinode na ovom našem južnoslavenskom i balkanskom području, ova knjiga u tom pogledu baca više svjetla na našu prošlost, i svakako može biti dobro polazište za daljnja istraživanja.

Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
9007
Dostupno
2-73 BLA c
Biskupijska knjižnica Varaždin - Zagrebačka 3, Varaždin - Tel: 042 314 161